Szent Patrik napján az írek leckét adnak nemzeti ünneplésből.

Szent Patrik napja Írországban 

Szent Patrik: az alapok

1. Március 17 eredetileg Szent Patrik ünnepe, ami Írországon kívül összemosódott az ír nemzeti öntudat össznépi bulijával.

2. A parti hagyományos kellékei a zöld ruha (vigyázzatok, ha nem viseltek zöldet, bárki belétek csíphet), a lóhere, az ír tündérmanók és persze rengeteg sör.

3. Azért a lóhere, mert Szent Patrik ennek segítségével magyarázta a pogány íreknek a szentháromság fogalmát.

4. Valami miatt nincsenek lány tündérmanók. 🙁 Uncsi lehet manónak lenni.

írország
A leprikon őrzi a szivárvány végénél elrejtett aranyat. Vigyázzatok vele, mert nagyon ravasz!

 

Hittérítő missziótól a zöld ruhában sörözésig

5. Szent Patrik a mélyen vallásos Írország legnépszerűbb védőszentje, ami azért is érdekes, mert nagy valószínűséggel Walesben született Maewyn Succat néven.

6. Patriknak hihetetlenül kalandos élete volt: tizenhat évesen elrabolták és Írországba hurcolták rabszolgának, ahol éveken keresztül magányosan juhászkodott. Egy látomás hatására aztán visszaszökött a családjához, majd egy újabb látomás után mégis visszautazott Írországba, hogy hittérítéssel megmentse a pogány írek lelkét a kárhozattól.

7. A legenda szerint Patrik űzte ki a kígyókat is Írországból. Ez azért nem lehetett túl bonyolult mutatvány, ugyanis soha nem is éltek kígyók a szigeten. A jégkorszakban még egyszerűen túl hideg volt ott számukra, később pedig már képtelenek voltak eljutni a szigetre, mivel a kígyók sajnos nem tudnak úszni.

szent patrik
Patrik életéről elég sokat tudunk, ugyanis két levele is fennmaradt az utókor számára az 5. századból.

Kép forrása itt.

8. Írországban az 1970-es évekig szigorúan egyházi ünnep volt Szent Patrik halálának évfordulója, amikor még a pubok is zárva tartottak. A felvonulásokkal és vidám sörözésekkel tarkított parti hangulat az Egyesült Államokból terjedt el világszerte, ahol a kivándorolt írek a híres szenten kívül a nemzeti öntudatukat is demonstrálni szerették volna ezen a napon. Azóta már az óhaza is beadta a derekát, és március 17-e az írek legnagyobb bulijává nőtte ki magát.

 

Parti ír módra

9. Chicagóban a vízvezeték szerelők szakszervezete az Írország iránti tiszteletük jeléül 1962 óta minden évben zöldre színezi a Kelly-folyót. A jelenség mintegy 5 órán keresztül megmarad és fogalmam sincs, hogy mit szólnak hozzá a környezetvédők.

szent patrik nap
Mindenesetre jól néz ki. Azt hiszem…

 

10. 2010-ben a Sydney Operaház zöld színbe öltözve ünnepelte meg, hogy 200 éve bulizhatnak Szent Patrik napján Ausztráliában.

11. Amerikában a legtöbb étteremlánc készül valamilyen specialitással a nagy napra. Népszerű többek között a zöld ketchup, a zöld sütik és persze az elmaradhatatlan zöld sör is.

szent patrik
Zöld sör. Alap.

Kép forrása itt.

12. Valami miatt Írország ezen a napon minden évben megajándékozza az Egyesült Államok aktuális elnökét egy üveg négylevelű lóherével. Nem tudom, mennyi szerencsét hozhat ez a kedves szokás, különösen, hogy a titkosszolgálat az esemény után azonnal megsemmisíti az amerikai földre betolakodó külföldi növényeket.

13. Ezen a napon világszerte kétszer annyi Guinness fogy, mint más, nem Szent Patrik napokon. Hát ezen most nem lepődtem meg, kedves Tanítványaim.

 

Boldog Szent Patrik napot! 🙂

Ha tetszett, sok szeretettel várlak a Facebookon is.

Forrás:

http://www.irishcentral.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Patrick

Külön nem jelölt képek forrása: Wikipedia Commons és Flickr

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .