2015. szeptember 10-től hivatalosan is II. Erzsébet a brit történelem leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója. A rekorder királynő élete azonban ezen túl is tele van érdekességekkel.

Erzsébet királynő

1. Erzsébet királynő egy csomó országnak az uralkodója egyszerre, egészen pontosan a Brit Nemzetközösség 53 államából 16-nak. Emellett hivatalból ő az Anglikán Egyház feje, bármit is jelentsen ez.

 

2. Erzsébet az első olyan uralkodója Ausztráliának és Új-Zélandnak, aki ténylegesen járt is az országokban. De nem csak egyszer ám: Ausztráliát 15-ször, Új-Zélandot 10-szer látogatta meg.

 

3. A királynő mindig lelkesen támogatta a technikai újításokat, 1952-ben az ő koronázása volt az első, amit közvetített a televízió, az első e-mailjét 1976-ban küldte és jelenleg 1,2 millió követője van a Twitteren.

 

4. Köszönhetően remek egészségi állapotának, számos „leg” tulajdonosa: ő a legrégebben hatalmon lévő uralkodó a világon, a brit történelem leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója (2015. szeptember 10-től, megelőzve ükanyját, Viktória királynőt), ő a világtörténelem legtovább hatalmon lévő királynője, valamint a világ második legrégebben hivatalban lévő vezetője a Thai király után.

Erzsébet királynő és Bush
Wow, ez aztán az izgalmas élet!

 

5.Erzsébet nem járt iskolába, szülei házitanítókat fogadtak mellé.

 

6. Négy gyermeke van: Károly, Anna, András és Eduárd.

 

7. Sokáig egyáltalán nem úgy tűnt, hogy a kis Erzsébetnek túl sok esélye lenne a trónra. Amíg ugyanis még élt a nagyapja, a későbbi királynő mindössze harmadik volt az örökösödési sorban. Amikor azonban Eduárd nagybátyja beleszeretett egy elvált nőbe és lemondott a trónról, Erzsébet apját koronázták meg helyette és így hirtelen Erzsébet lett az első számú trónörökös. De a brit törvények szerint ezt a pozícióját el is veszíthette volna, ha időközben fiútestvére születik. Micsoda igazságtalanság. De aztán mégsem így történt.

 

8. Erzsébet 1940-ben, 14 évesen beszélt először a rádióban. A bombázások miatt evakuált gyerekeket biztosította arról, hogy végül minden jóra fordul.

 

9. Férjével, Fülöp herceggel szerelemből házasodtak össze, és ennek a királyi család nagy része nem igazán örült. Fülöp ugyanis nem brit földön született, számos német rokona volt, ráadásul különösebb vagyont sem tudott felmutatni. A legtöbben úgy gondolták, hogy egyszerűen nem elég jó Erzsébetnek.

Erzsébet
Erzsébet és Fülöp szembeszállt a fanyalgókkal. Ismerős ez valahonnan?

 

10. A politika Erzsébet és Fülöp esküvőjére is rányomta a bélyegét, ugyanis sem a vőlegény németekhez közel álló testvéreit, sem a botrányos körülmények között lemondott Eduárd nagybácsit nem hívhatták meg az ünnepségre.

 

11. Amikor Erzsébetet megkoronázták, adta magát a kérdés, hogy Fülöp vezetékneve után vajon Mountbattennek fogják-e hívni a brit uralkodóházat. Ez az ötlet azonban a hercegen kívül senkinek nem volt szimpatikus, elsősorban a név németes hangzása miatt. A megoldás végül az lett, hogy Fülöp vette fel a Windsor nevet. Szegény állítólag sokat panaszkodott, hogy ő az egyetlen apa az országban, aki nem örökölheti tovább a nevét a gyerekeinek. 🙁

 

12. Erzsébet koronázási ruháját a birodalom országaira jellemző hímzett virágokkal és növényekkel díszítették. Így került rá rózsa (Anglia), bogáncs (Skócia), póréhagyma (Wales), lóhere (írek), akác (Ausztrália), juharlevél (Kanada), ezüstpáfrány (Új-Zéland), cukorcserje (Dél-Afrika), lótusz (India és Ceylon), valamint gyapot, juta és búza (Pakisztán).

Windsor
Azta!

Kép forrása itt.

 

13. Második Erzsébet ellen egyszer követtek el merényletkísérletet. 1980-ben egy felvonuláson egy 17 éves férfi 6 lövést adott le a királynőre. Szerencsére vaktöltényekről volt szó, így Marcus Sarjeant, a „merénylő” is megúszta egy mindössze 5 éves börtönbüntetéssel, ahonnan 3 év után ki is szabadult. Saját bevallása szerint csak híres akart lenni.

 

14. Egy évvel később a királynő hálószobájába tört be egy behatoló. Erzsébet állítólag nyugodtan elbeszélgetett a fiatalemberrel, amíg a palotaőrség megérkezett és elrendezte az incidenst.

 

15. A királynő világéletében nagyon egészséges volt. Mindössze 2003-ban kellett operálni a térdét és 2006-ban egyszer meghúzódott a háta, ami miatt el kellett mulasztania egy stadionmegnyitót.

 

16. Őfelsége nem használ tolmácsot. Egyrészt tökéletesen beszél franciául, másrészt hát ott az angol, ugye.

 

17. Második Erzsébet többek között Jamaica királynője is. 😉

 

18. A királynő nem fél megmutatni a vicces és laza oldalát sem, feltűnt például több népszerű angol szappanoperában, többek között a Coronation Streetben is, ami a világ legrégebben futó tévésorozata.

mignonok és Erzsébet
A királynő legutóbb a minyonokkal szerepelt együtt egy közös filmben, bár nem hiszem, hogy teljesen a szabad akaratából…

Kép forrása itt.

 

19. Erzsébet még aranylemezzel is büszkélkedhet, ugyanis a Parti a palotában című CD-ből már az első héten 100.000 darab fogyott el 2002-ben.

 

20. Második Erzsébet királynő levelezési címe nyilvános, bárki írhat neki:

Her Majesty The Queen
Buckingham Palace
London SW1A 1AA

 

A királynő számtalan megnyilvánulása közül nekem az abszolút kedvencem a londoni olimpia megnyitójára készült kisfilm. Ezen Erzsébet James Bonddal együtt szerepel. Ez mennyire vagány már? 🙂

James Bond és Erzsébet

 Ki más is kísérhetné a királynőt a megnyitóra? (a képre, majd a linkre kattintva meg tudjátok nézni a videót is)

Ha tetszett az írás, még több kulturált szórakozás vár a Facebookon.

 

Forrás:

http://www.royal.gov.uk/LatestNewsandDiary/Factfiles/80factsaboutTheQueen.aspx

http://www.royal.gov.uk/HMTheQueen/ContactTheQueen/Overview.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_II

Képek:

Wikipedia Commons

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .