A gróf, aki nem is volt gróf és a kanadai Új Magyarország története.

Kaposvár történelmi emlékhely

Az amerikai kontinensre kivándorló magyarok története egészen régen kezdődött, az első hullám ugyanis még az 1848-49-es szabadságharc bukása után indult meg a tengerentúlra. Innen nézve az Egyesült Államok ebben az időben tényleg a lehetőségek hazája volt, hiszen Európában még javában az elnyomó királyokkal küzdött a nép, amikor Amerikában már meg is unták a nagy demokráciát.

Kossuth katonái azonban ritkán találták a helyüket a pezsgő nagyvárosokban, és hát valljuk be, az alternatívaként felmerülő bányászat vagy aranyásás sem igazán feküdt a földműveléshez szokott hazánk fiainak. Szerencsére mindig vannak, akik a válságban is meglátják a lehetőséget, így tett Eszterházy Pál Oszkár is, akit annak idején még Packh Jánosként anyakönyveztek az óhazában.

 

A semmiből jött gróf, a magyarok segítője

Packh János korai életéről nem sokat tudni, annyi mindenesetre bizonyos, hogy derekasan vitézkedett a szabadságharcban, ahol is a főhadnagyi rangig vitte. A bukás után, mint oly sok katonának, neki is menekülnie kellett, így hát előbb a magyarokat mindig szívesen látó Törökországba, később Londonba bujdosott, de légiósként megfordult Indiában és Dél-Afrikában is. Még az öreg kontinensen merült fel benne a gondolat, hogy Esterházy Miklós herceg törvénytelen fiaként jogosan lehetne a nagy hatalmú és dúsgazdag nemesi család tagja, ezt a követelését azonban az Esterházyak sajnos soha nem ismerték el. De a hűvös elutasítás sem akadályozhatta meg kalandorunkat abban, hogy 1885-ben már a sokkal meggyőzőbb Esterházy Pál Oszkár néven költözzön a kanadai Saskatchewan tartományba.

magyarok észak-amerikában
Esterházy Miklós herceg, aki vagy a papa vagy nem.

 

Esterhazy városa

Jánosból lett Esterházy hamar meglátta a lehetőséget a bányászattól elszontyolodott hazánk fiai megsegítésében és innentől kezdve azon munkálkodott, hogy az ürességtől kongó kanadai prérin New Hungary néven létrehozzon egy jelentős méretű magyar kolóniát. Így született meg először Huns Valley (Hunok Völgye), majd a jóval sikeresebb Kaposvár és Esterhazy nevű települések. Esterházy szerencsétlenségére a kanadai kormány végül mégis meggondolta magát, és mintegy egy év után leállította Új Magyarország benépesítésének finanszírozását, így összesen 35 család telepedett le Saskatchewan tartomány központjától 213 km-re. Úgy tudjuk, a telepesek végül jól jártak az üzlettel és virágzó gazdaságokat alapítottak a termékeny földön.

kanadai magyarok
Esterhazy büszkesége, a százéves (értsd: hihetetlenül régi) malom.

 

Esterhazy érdekességek

  • Bár természetesen Packh János Esterházy Pál Oszkárnak is volt földje Esterhazy-n, ő maga mégsem lakott ott sokáig, ugyanis pártfogoltjaival ellentétben hivatásos katonaként vajmi keveset értett a földműveléshez. 1912-ben, elszegényedve halt meg New Yorkban. Három feleségétől három gyermeke született.
  • A kanadai vasút építésekor Kaposvár lakói a közeli Esterhazy-ba települtek át, így ma már csak a magyarok által emelt kőtemplom emlékeztet az eredeti kolóniára (fenti, első kép).
  • Esterhazy ma is létező, kétezer fős település, amely arról híres, hogy itt van Amerika legnagyobb kálisó bányája. Magyarul már csak a harmadik generációs, később betelepült lakosok leszármazottai beszélnek néhány szót.
  • A templom melletti temetőben több magyar nevet is olvashatunk, úgy, mint Bunyák, Bartók, Dőry vagy Gönczy.
magyar telepesek kanadában
Betelepülő atyafiak Esterhazy-ban.

 

  • Esterházy telepesei később meghódították a tartomány többi részét is, olyannyira, hogy Saskatchewant a huszadik század első felében Little Hungary-nak becézték. A magyarok számára kimondhatatlan tartománynevet pedig előszeretettel magyarosították Saskanadára.
  • Kanadában több magyar eredetű településnévvel is találkozhatunk, például nem messze innen van Békevár és Mátyásföld, Otthon, Kipling, Székelyföld, vagy Ontarióban Árva.
  • A 2001-es népszámláláskor mintegy 315.000 ember vallotta magát magyar származásúnak. A legtöbb hazánkfia az 1956-os forradalom után érkezett az országba, amikor Kanada 100.000 magyar menekültet fogadott be. Jelenleg Kanadában él a Magyarországon kívüli ötödik legnagyobb magyar közösség.

 

Egy igazi street view a gyönyörű Esterhazy városkából.

 

Ha szereted a tudományos-történelmi érdekességeket, várlak a Facebookon is.

Angol nyelvű dokumentumfilm a százéves malomról Esterhazy-ban: https://www.youtube.com/watch?v=s-xGr1PEOY4

Forrás:

http://www.biographi.ca/en/bio/esterhazy_pal_oszkar_14E.html

http://canadaquebecmontreal.network.hu/blog/kanada-vilaga-hirei/magyar-telepulesek-kanadaban-esterhazy-es-kaposvar-tortenete

https://en.wikipedia.org/wiki/Esterhazy,_Saskatchewan

Külön nem jelölt képek: Wikipedia Commons

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .