100 éve tanítok, na jó, nem, csak amióta az eszemet tudom. Dolgoztam fényes alapítványi iskolában olyan gyerekekkel, akik mind ügyvédnek készültek; és külvárosi egyházi intézményben rajztagozatosakkal, akik azt sem tudták, hogyan kerültek oda.

Voltam munkaközösség-vezető (többféle is), diákönkormányzatot segítő tanár, és kiégett pedagógus. Jelenleg – 14 éve – felnőtteket tanítok kémiára és angolra, másfél évre az igazgatóhelyettességet is kipróbáltam.

A felnőttoktatás nagyszerű dolog: arra tanított, hogy kapjam össze magam. A felnőtteket ugyanis a gyerekekkel ellentétben senki nem kényszeríti az iskolába járásra. Ha nem tetszik az órám, nem hasznos számára, vagy nem érti a magyarázatomat, biztos lehetek benne, hogy a tanuló ki fogja menteni magát a következő tanórámról. Bármilyen indokkal. Tanárként ennél jobb dolog nem is történhetett volna velem.

Sokféle tanárképzésben megfordultam, láttam jó és szörnyű pedagógus iskolákat. De az élet más.

Ezen az oldalon találkozhatsz sok-sok tudományos érdekességgel, amivel feldobhatod a napodat, vagy a diákokét. Találkozhatsz inspirációval, hogy feltöltődj, és ötletekkel, hogyan készíts bármiből jó tanórát.

Tartalmas olvasgatást kívánok!

Üdv:

Kassa Tünde

Tanárnő

 

A Tanárnő blog 2016-ban elnyerte a Juhari Zsuzsanna díj Tudományos Újságírók Klubbja különdíját.