11 bennszülöttje és nemzetközi hívószáma is van a leghidegebb kontinensnek

1. Az Antarktisz a Föld legdélebben fekvő és legritkábban lakott kontinense.

2. Ezen kívül a kontinensek között a leghidegebb, a legszárazabb, a legszelesebb és a legnagyobb átlagos tengerszint feletti magasságú is.

3. 40 százalékkal nagyobb, mint Európa, de így is csak az ötödik legnagyobb a kontinensek között.

4. A déli félteke mintegy 20%-át teszi ki.

5. A felületét borító jégsapka átlagos vastagsága 1,9 km.

 

A „lélektani” Déli-Sark az Amundsen-Scott Állomáson

6. A Föld édesvíz-tartalékának 70%-a található itt, jégbe fagyva.

7. Ha az Antarktisz teljes jégsapkája elolvadna, az mintegy 60 méterrel emelné meg a tenger vízszintjét.

8. Itt jegyezték fel a Földön valaha mért leghidegebb hőmérsékletet, -89,2°C-ot, 1983-ban.

9. A part menti területeken nyáron a hőmérséklet akár a +10 °C-ot is elérheti.

10. A növényvilág nem igazán jelentős, ahol mégis van, ott is inkább mohát jelent.

11. Az első feljegyzett partraszállás 1895-ben történt. Egy norvég csoport volt ilyen bátor.

12. 1911. december 14-én a szintén norvég Roald Amundsen és expedíciója elsőként érte el a Déli-sarkot, de ezt tudjátok.

13. Arra egészen 2010-ig kellett várni, hogy valaki (két ausztrál, James Castrission és Justin Jones) gyalog keresztülvágjon az egész kontinensen. Az 1130 kilométernyi utat 62 nap alatt járták meg.

14. Az 1959-es Antarktisz-egyezmény rögzíti, hogy egyetlen ország sem tarthat igényt a kontinensen lévő területekre, viszont bármely állam létesíthet ott kutatóállomást. Nem szabad továbbá hulladéklerakónak használni a területet. És természetesen tilos minden katonai tevékenység is.

15. Az Antarktisz-egyezmény megkötése előtt egyébként 7 ország is benyújtotta igényét az ott lévő fagyos területekre. Sikerül eltalálni mind a hetet?

A kedvencem a fehér terület, ami valahogy nem kellett senkinek sem.

A területi igénnyel fellépő országok a következők: Franciaország, Egyesült Királyság, Új-Zéland, Norvégia, Ausztrália, Chile és Argentína

16. Antarktisz nemzetközi hívószáma +672. Bár vezetékes telefon természetesen nincs, de mobilhálózat és persze műholdas telefonos kapcsolat is elérhető.

17. A kontinens egyetlen bankautomatája az amerikai McMurdo Állomáson található, ami egyébként a legnagyobb kutatóállomás az egész vidéken.

18. A földrésznek nincsenek állandó lakói, a kutatóállomásokon nyáron nagyjából 5000, télen kb. 1000 ember él. A kutatók mellett nagyszámú kiszolgálószemélyzetre, főleg karbantartókra is nagy szükség van.

19. A mai napig 11 gyermek született az Antarktiszon (ez mennyire menő lehet). Az első, Emilio Palma 1978-ban. Egyébként a legtöbb gyermek az argentin kutatóállomáson jött eddig a világra (Emilio is).

20. Az Antarktiszon három magyar nevét is viselik földrajzi képződmények. Megtalálható itt a Bartók-gleccser, Liszt-csúcs és Liszt-gleccser és a Boda János orvos és geográfusról elnevezett Boda-hegy is.

 

antarktisz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .