Semmelweis Ignác legyőzte a gyermekágyi lázat, de veszített a gőgös orvosokkal szemben.

Semmelweis élete

Eredetileg gyerekek számára kerestem egy inspiráló sztorit, és hát ki is lehetne pozitívabb példakép a kicsiknek, mint a kézmosás feltalálója és az anyák megmentője. Gondoltam én. Amikor ugyanis mélyebbre ástam Semmelweis Ignác életében, egyre inkább egy pszichothrillerhez hasonló történet bontakozott ki előttem.

Semmelweis Ignác fiatalon
A kis Ignác még naiv ifjúként

 

Semmelweis és a háttér sztori

Semmelweis Ignác a pesti Tabánban született egy jómódú sváb család ötödik éles eszű gyermekeként. A kereskedő papa ragaszkodott hozzá, hogy a kis Ignác jogi egyetemet végezzen, hogy aztán egy elfogadható presztízsű hivatali állásban gyarapítsa a monarchia és a család vagyonát. Ignácnak azonban Eötvös Lorándhoz hasonlóan nem fűlött a foga az unalmas paragrafusokhoz és néhány hónap múlva iskolát váltott. Mindenki szerencséjére a család is hajlandó volt kiegyezni a B-tervként felmerült orvosi pályával.

Budapest régi képeken
A Tabán a 19. században még szinte vidék volt.

 

Egy világhírű felfedezés előszele

Semmelweis már az egyetemen is szembe ment a mainstreammel, sikerült ugyanis fertőzést előidéznie nyulakban egy olyan korban, amikor mikroszkóp híján a betegségek kialakulásáért még az időjárást vagy a csillagok szerencsétlen együttállását hibáztatták. Nem meglepő tehát, hogy később a bécsi 1. számú klinika vezetőjeként sem vette be a gyomra azt a véleményt, hogy a kórház botrányosan rossz halálozási adataiért a betegek szegénysége, vagy egyszerűen csak a rossz szellőzés lenne a felelős. Mindenki tudta ugyanis, hogy az 1. számú klinikán tízszer annyi nő halt bele a szülésbe, mint az úgynevezett 2. számún, de az orvosok többsége széttárta a kezét és úgy gondolta, hogy egyszerűen ezt dobta a gép.

Nem úgy Semmelweis Ignác. Hősünk feltűrte az ingujját, nekiveselkedett a statisztikáknak és rekordidő alatt bebizonyította, hogy az óvatlan kollégák maguk okozzák pácienseik halálát. Nem is lett túl népszerű Bécsben.

Semmelweis Ignác esküvői képe
Semmelweis Ignác és felesége Weidenhofer Mária egy ritka békés pillanatban.

 

Az első tragédia

1847-ben Semmelweis Ignác egy vakáció alatt értesült a szomorú hírről, hogy egyik legjobb barátja, Jakob Kolletschka elhunyt, miután boncolás közben véletlenül megvágta magát a bonckéssel. Semmelweisnek azonnal feltűnt, hogy Kolletschka tünetei kísérteties hasonlóságot mutattak a gyermekágyi lázban szenvedő nők fertőzésével, és levonta a logikus következtetést, hogy valószínűleg mindkettőt a boncoláskor keletkező bűz és szenny okozza valahogy.

Gyanúját erősítette, hogy a 2. számú klinikán – amit rendre túléltek az asszonyok – nem végeztek boncolásokat, így nem is terjedhetett el a fertőzés. A szigorú bécsi orvosok azonban nehezen emésztették meg, hogy a messziről jött Semmelweis nem csak hogy gyilkossággal vádolta őket, de ráadásul még kötelező kézmosás bevezetésével is rombolni akarta a tekintélyüket. Így történt aztán, hogy hiába számolta fel az anyák megmentője a gyermekágyi lázat, hamarosan mégis kirúgták a klinikáról.

gyermekágyi láz halálozási adatok
Bizony, igaza volt.

 

Tragikus végkifejlet 1.

Semmelweis Ignác olyannyira rosszul viselte az osztrák orvostudósok folyamatos elutasítását, hogy a 60-as évekre egészen megbomlott szegénynek az elméje. Családja végül egy bécsi magánszanatóriumba vitette a már nehezen elviselhető orvost, ahol azonban egy régi, boncolás közben szerzett fertőzés következtében hamarosan elhunyt csonthártyagyulladásban. A sors iróniájaként ugyanaz a betegség végzett vele, aminek a felszámolásának szentelte az életét.

 

Alternatív befejezés

A sokat mellőzött orvos egy régi, boncolás közben szerzett szifiliszfertőzés miatt egyre problémásabb természetűvé vált, amit már a felesége is nehezen viselt. 1865-ben aztán a jóakarói rávették a férfit, hogy barátai és családja kíséretében kirándulást tegyen Bécsbe. Ott azonban hamarosan világossá vált, hogy valójában nem kirándulásról, hanem magánszanatóriumi kényszergyógykezelésről van szó. Semmelweis érthetően nehezen tolerálta a kialakult helyzetet és agresszíven lépett fel az ápolókkal szemben, akik addig bántalmazták, míg mindössze két héttel a „gyógykezelés” megkezdése után belehalt a sérüléseibe.

Semmelweis élete
A bécsi központi kórház

 

Érdekes tudásmorzsák az anyák megmentőjéről

  • Semmelweis Ignácot és kilenc testvérét tíz különböző írásmóddal anyakönyvezték. A helyesírás nem sokat jelentett egy olyan korban, amikor a lakosság többsége még olvasni sem tudott.
  • Érdekes módon a magyar társadalom az osztrákoknál sokkal nyitottabbnak bizonyult Semmelweis újításaira. A katasztrofális bécsi évek után ugyanis az orvos 1850-ben visszaköltözött Pestre, ahol a Rókus kórházban jó szokása szerint teljesen megszüntette a gyermekágyi lázat. Ez után a világon először Magyarország összes klinikáján kötelezővé tették az általa javasolt klórosvizes fertőtlenítést, miközben Bécsben még mindig arról cikkeztek, hogy megálljt kellene parancsolni végre ennek a kézmosásos őrületnek.
A pesti orvosi egyetem
A pesti egyetem orvoskarának tanárai 1863-ban. Semmelweis középen, karba tett kézzel. Az egyetem ma az ő nevét viseli.

 

  • Semmelweis 1848-ban nyíltan támogatta a forradalmi mozgalmakat Bécsben is. Nagy valószínűséggel ez sem tett túl jót a népszerűségének.
  • Sajnos a családja sorsa sem alakult túl szerencsésen. Halála után a felesége morfiumfüggő lett, fia pedig öngyilkosságot követett el. Ez egy nagyon szomorú történet.
  • 2013-ban az UNESCO világemlékezet részévé nyilvánította a gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezések dokumentumait.

 

Ha tetszett az írás, sok szeretettel várlak a Facebookon is.

Forrás:

http://www.whonamedit.com/doctor.cfm/354.html

http://mult-kor.hu/20090924_a_semmelweiskultusz_nyomaban?pIdx=2

https://en.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis

Képek:

Wikipedia Commons

3 thoughts on “A világ legszomorúbb sorsú tudósa egy magyar orvos volt”

  1. Van h azon torteneti korok kísértetiesen meghasonló a mai korral . Vagíy csak megvilagítasban Elmelkedem toprengek valamin és itt valahogy így jon ki . Látok osszefuggest Van h kényszert érzek én is lasd : kézmosas . Tudom nem kéne mosnom , de mégis megcselekszem Onismeret Pl . néhany perce azon agyaltam h a boncmesterek (nem hamvasztasnal ) nem igazan helyes sorrendben helyezik vissza a belsoszerveket állítolag . Ez azert is érdekes mert h szeretetrol beszelunk akkor taplalekod kell lennie . Kicsit úgy hangzik amikor a szívunk a gyomrunkban esik akkor sterettunk jobban És ami kapcsolatban az aggyal Ami barmi hietetlen de a legnagyobb tudomany a szívhez íródott . Ez egy boncolasnal (halot) oszpontosul ez a jelenseg . Bar tudjuk hol helyezkedik a szív És de amikor egy ilyen halal esemeny kovetkezik be lehet valahol parhuzamosan igazsagpt szolgaltat . Tudatalattink kozli . Persze ennek meglehet sok hozzatartozo nem orulne A masik szomorú ez valamennyiunkre érvenyes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .