Tippek pályakezdő pedagógusoknak az első tanév előtt

1. Keress állást

Pályakezdő tanárként remélhetőleg már van is állásod, de ha még munkakeresés közben talállak, akkor talán hasznos lehet számodra a következő néhány honlapcím:

Az állami fenntartású iskolák hagyományosan a kozigallas.gov.hu oldalon hirdetnek.

Az egyházi fenntartású iskolák oldala az egyhaziallas.hu

A szakképzési centrumok hivatalos álláskereső oldala a nive.hu

Látni fogod, hogy a szakképzési centrumok közül viszonylag kevesen használják még hirdetésre a központi oldalt, így a szakgimnáziumokba (az alapítványi fenntartású iskolákkal egyetemben) a szokásos álláskereső portálokon tudsz jelentkezni.

Írhatsz álláskereső Facebook csoportokba is, ennek az előnye, hogy olyan iskolák fognak neked visszajelezni, ahol biztosan örülnek egy friss pedagógusnak.

A pedagógusok állásjelentkezését egyébként valami miatt pályázatnak hívják, de ez ne ijesszen meg. Az állásjelentkezéshez szükséged lesz egy lehetőleg egyoldalas önéletrajzra, egy e-mailben írt pár soros kísérőlevélre, egy nyilatkozatra, hogy hozzájárulsz, hogy az iskola kezelje az adataidat, és egy friss hatósági erkölcsi igazolványra, amit akár az Ügyfélkapun is tudsz igényelni.

2. Mérd fel a terepet

Ha olyan szerencsés vagy, hogy már a kezedben tartod a szerződésedet, még akkor is rengeteget tehetsz, hogy minél zökkenőmentesebben induljon az első tanéved.

Ha még nem kezdődött el a nagy értekezlet dömping (ez a legtöbb iskolában általában augusztus 20. után indul, bár főleg szakképzési centrumokban akár augusztus közepe is lehet), akkor az iskola honlapján is rengeteg hasznos információt találhatsz a nem is olyan távoli mindennapos munkádról. Először is jó ötlet, ha megismerkedsz az iskola legfontosabb dokumentumaival, amiket általában a „Dokumentumok,” vagy a „Különös közzétételi dokumentumok” nevű menüben találsz. Ezek közül is javaslom először a házirend átnézését. Ebben alapvető szabályokat találhatsz például az iskolai mobilhasználatról (jó, ha tudod, hogy a diákok bevihetik-e órára vagy sem), a fényképezés és hangfelvétel készítéséről, illetve itt találod a csengetési rendet is.

Hasznosak lehetnek még számodra a pedagógiai programból a saját tantárgyadra vonatkozó részek, különös tekintettel arra, hogy milyen százalékhatárokkal lehet osztályozni.

Ha pedig már az értekezletek is elkezdődtek, akkor ideje egy jegyzetfüzettel feltérképezni a közvetlen munkatársaid és feletteseid nevét és beosztását.

3. Taníts

Ha van még időd, akkor érdemes lehet egy-két magántanítványt bevállalni a nyári szünet végéig. A korrepetálás ugyanis nem csak gyakorlatot, hanem önbizalmat is ad a tanításban, amire nagy szükséged lesz szeptembertől.

4. Képezd magad

Ha van időd és energiád, akkor fejlesztheted magad néhány kevésbé időigényes, de annál hasznosabb olvasmánnyal vagy akár tanfolyammal is.  A KRÉTA-rendszer pedagógus modulját például otthon néhány óra alatt is elvégezheted.

Ha inkább olvasnál, akkor nálam is találsz jó sok módszertani cikket.

Vagy nézd meg az online tanfolyamom részleteit, amit kifejezetten kezdő pedagógusoknak állítottam össze.

5. Azért pihenj is

Jó, ha tudod, hogy a legelső tanítási év igen megterhelő minden friss pedagógus számára, hiszen először fogsz felkészülni minden egyes tanítási napra. A későbbi tanévekben ez már biztosan könnyebben fog menni, de most még mindent elölről kell kezdened. Éppen ezért, szánj időt a feltöltődésre is, hiszen tanárként a személyiségünk a legfontosabb munkaeszközünk, vigyáznunk kell rá.

Sok sikert és kitartás kívánok neked az első tanévedhez!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .