Kezdő tanárnak lenni nem egyszerű feladat.

jó tanácsok kezdő tanároknak

Kezdő tanárnak lenni nem egy egyszerű mutatvány. Éppen ezért megkérdeztem a kollégákat, hogy milyen tanácsot ajánlanának pályakezdő önmaguknak.

Kezdő tanárok online tanfolyama hamarosan indul. Nézd meg itt!

Készülj és tervezd túl

Természetesen elsősorban az órákra készülj, de tervezz meg minden más olyan alkalmat is, amikor neked kell szerepelned. A tanórákon kívül ne bízd a véletlenre a szülői értekezletet, és a fogadóórát sem. Ne gondold, hogy majd csak úgy minden eszedbe fog jutni az osztályban, hanem legalább tízperces bontásban tervezz meg előre minden tanórát legalább az első negyedévre előre. Sőt, legyen B-terved és tartalék plusz feladataid is. Az üresjárat nem csak kínos, hanem egyben a tanórai rend legfőbb ellenségei is.

Kommunikálj a kollégákkal

Ha feltételezed, hogy a fiatal kollégák tapasztalatlanok, az idősebbek tudása pedig elavult, akkor hogyan fogsz fejlődni? Mindenkitől lehet mit tanulni.

Keress egy mentort

Ha szerencséd van, akkor eleve melléd rendelnek valakit, aki segíteni fog a beilleszkedésben, de nem feltétlenül ő lesz a valódi mentorod. Figyeld a beszélgetésekkor és az értekezleteken, hogy ki az, aki szinte megfogalmazza a saját gondolataidat és minden hozzászólására csak bólogatni tudsz. Na, ő a te embered.

tippek kezdő tanároknak

Kérj segítséget

Ha valamit nem tudsz, mindenképpen kérdezd meg. Új vagy az iskolában és lehet, hogy a pályán is, hidd el, senki sem várja el, hogy mindent egyből tökéletesen tudjál. Ha nem teszed fel a kérdéseidet, az idővel sokkal kellemetlenebb problémákhoz vezethet.

Hospitálj

Nyugodtan kérdezd meg a kollégákat, hogy beülhetsz-e az órájukra, hiszen semmiből nem lehet annyit tanulni, mint az óralátogatásokból. Lehet, hogy új módszereket ismersz meg, vagy ötleteket kapsz arra, hogy mit ne tegyél soha.

Gondolkodj előre

Ha elkészítesz egy érdekes feladatot fényképezd le vagy tedd el. Milyen jól fog jönni a minősítéskor vagy akár jövő ilyenkor ugyanezen az órán.

tanácsok kezdő tanároknak

Adj időt magadnak

Kezdő vagy egy új helyen. A legtöbb, amit elvárhatsz magadtól, hogy jó kezdő legyél. Egyelőre ne hasonlítgasd magad a helyi sztártanárokhoz vagy a nagy öregekhez. Lehet, hogy te teljesen másképp fogod csinálni és lehet, hogy az is szuper lesz. Legyél türelmes magaddal.

Töltődj fel

Jó ha tisztában vagy vele, hogy az első év egy új iskolában mindig lényegesen több munkával és felkészüléssel jár, mint a következők. Nekünk, pedagógusoknak a színészekhez vagy a rendőrökhöz hasonlóan a személyiségünk a munkaeszközünk. Éppen ezért karban kell tartani. Minden héten szánj időt magadra, pihenésre vagy a hobbidra.

Jegyzetelj

Készíts jegyzeteket az értekezleteken a teendőkről, a dátumokról, a határidőkről, szünetekről és iskolai programokról. De legyen jegyzeted az órára is, legalább címszavakban arról, hogy mit tervezel csinálni és legyenek rajta a legfontosabb fogalmak is, amiket meg szeretnél tanítani. Ja, és ezeket az órai jegyzeteket tedd is el későbbre. Éppen ezért, a legjobb, ha füzetet – és nem fecniket – használsz. 

Akár 100 vagy még több diákot is taníthatsz egyszerre, muszáj összeszedettnek maradnod.

tanácsok pályakezdő tanároknak

Köszönj

Köszönj mindenkinek, a portásnak, a konyhás néninek, a takarítónak és a diákoknak. Minden diáknak minden esetben, a legcsendesebbeknek is. Ne legyél láthatatlan. És a diákok sem azok.

Képezd magad technikailag is

Ismerd meg, hogyan működnek az iskolai projektorok, magnók, laptopok és tudd azt is, hogyan lehet összekapcsolni őket. 

A B-tervet említettem már?

Vezess be órai rituálékat

Legyen köszönés, jelentés, röpdolgozat, felelet, bemelegítő játék, óravégi ismétlés, levezetés, akármi. Na ez nem mind egyszerre, de a mini rituálék segítenek tagolni az órát és kiszámíthatóvá teszik az óravezetést. És ez jó.

tippek kezdő tanároknak

Mozogj a teremben

Sétálj körben a teremben a tanórák alatt és tarts szemkontaktust a diákokkal. Ez segít fenntartani a figyelmet és az órai rendet.

Tanuld meg a neveket

Tudatosan készíts jegyzeteket a kollégák és a diákok neveiről és minél előbb tanuld meg őket. Nincs kellemetlenebb annál, amikor azt sem tudod, kivel beszélgetsz éppen.

Ismerd meg a helyi szabályokat és eljárásokat

Járj utána, hogy mit kell tenni hiányzás esetén (diákok és a saját esetedben is), mi van ha egy tanuló rosszul lesz, kimehetsz-e a boltba a lyukas órádban, vagy kiviheted-e a diákokat a szabadba?

tanácsok kezdő tanároknak

Egyensúlyozz az erőforrásaiddal 

Menj el az iskolai rendezvényekre és ha van lehetőséged, időnként vegyél is részt a szervezésükben is. De próbáld meg nem túlvállalni magad: ha van rá lehetőség, az első évben ne vállalj szakkört, emelt szintű felkészítést, de ha lehet még osztályfőnök-helyettességet sem. Először elég, ha egyszerűen fenn maradsz a felszínen. Maradjon a kihívás későbbre is.

Fogadd el, hogy az első évben sokkal többet kell dolgoznod

Viszont ha most elvégzed a házid és elteszed a jegyzeteidet, azzal a következő éveket is megalapozod. Hálás leszel magadnak.

Készülj fel fegyelmezésből is

A diákok ki fogják próbálni, meddig mehetnek el nálad. Készülj fel előre a fegyelmezési praktikákból és mutasd meg nekik.

tippek kezdő tanároknak

Legyenek egyértelmű elvárásaid

Már az órai magyarázat közben emeld ki, hogy mely részeket tartasz különösen fontosnak és az ismétlésekből is derüljön ki. Így nagyobb eséllyel lesz sikerélményed a dolgozatok javításakor.

Képezd magad 

Csatlakozz Facebook csoportokhoz vagy iratkozz be egy rövid képzésre. Rengeteget tanulhatsz, új tippeket ismerhetsz meg és barátokat is szerezhetsz. Az önképzés a nehéz időkön is átsegít majd.

Élvezd

Minden nap gondolj vissza az aranyos pillanatokra és tölts egy pillanatot azzal, hogy örülsz nekik. Végül is, ezért lettél tanár.

kezdő tanár tippek


A könyvemben rengeteg módszertani ötletet találsz az iskolai hétköznapokra. Nézd meg most: