Kevésbé ismert érdekes tények a leghétköznapibb drogról.

alkohol térkép

Alkoholizmus

 

1. A világ 15 év feletti népességének 4%-a alkoholista. Ez nagyjából 180 millió embert jelent a Földön.

 

2. Az alkoholizmus világszinten sokkal gyakoribb a férfiak és a fiatal felnőttek körében, mint idősebb korban. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a betegség körülbelül 10 évvel csökkenti a várható élettartamot.

 

3. A legkevesebb alkoholbeteg Afrikában (1,1%), a legtöbb pedig – meglepetés! – Kelet-Európában él.

 

4. Az afrikaiak és néhány indián törzs tagjainak szervezete genetikailag gyorsabban bontja le az alkoholt. Éppen ezért az afrikai származásúak sokkal kevésbé veszélyeztetettek az alkoholizmus kialakulása szempontjából.

 

5. Ezzel szemben érdekes módon az előbb említett észak-amerikai indiánok között az átlagnál sokkal gyakoribb az alkoholizmus. A tudósok értetlenül állnak a jelenséggel előtt.

 

Az alkoholfüggőség szakaszai

1. Hozzászokás szakasza

2. Függőség szakasza

3. Hanyatló szakasz

– nincs érzékelhető negatív hatás – egyre több egészségügyi probléma – számos szervi és mentális probléma jelentkezik
– a személy azt hiszi, remekül bírja az alkoholt és nem lesz baj – a másnaposságot sokan elvonási tünetnek hiszik – orvosi beavatkozás szükséges
– a szervezet egyre jobban hozzászokik az alkoholhoz – a személy próbál sokszor kis mennyiséget fogyasztani – a súlyosbodó mellékhatások halálhoz vezetnek
– egyre nagyobb mennyiségre lesz szükség – titkolódzás, a személy próbál nem berúgni

 

6. Andrew Johnson amerikai elnökről feljegyezték, hogy állítólag részeg volt a beiktatásakor, 1865-ben.

 

7. Ugyanolyan mértékű alkoholfogyasztás a nők esetében magasabb véralkoholszintet eredményez.

 

A sör

 

8. Az emberiség legkorábbi írásos emlékei közül több is foglalkozik a sörrel. Hammurapi törvénykönyve például részletesen szabályozza a sörárusítást. Ninkasi himnusza pedig a mezopotámiai söristennőhöz szóló fohász, ami egyben a sör elkészítésének módját is segít verses formában memorizálni.

 

9. A Gízai Piramisok építésekor fejenként 5 liter sör járt minden munkásnak.

 

10. Európában valószínűleg a germán és kelta törzsek terjesztették el a sört mintegy 3000 évvel ezelőtt. Ez a sör azonban még nem sokban hasonlított a ma ismert keserű italhoz. A korabeli európaiak még gyümölccsel, mézzel és gyógynövényekkel ízesítették a híg alkoholt. Komló pedig csak i.u. 1000 körül került a sörbe.

 

sör térkép

11. Az igazság az, hogy senki sem tudja pontosan, mi is okozza a sörhas jelenségét. Az elvégzett kutatásokból úgy tűnik, hogy a túlzott cukor- és egyéb szénhidrátfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód az oka a puklinak. A sörivás csak ezek után következik.

 

12. A sör mindenképpen valamilyen gabonából készül. Ez lehet a maláta mellett búza, kukorica vagy rizs, de a legősibbnek tekintett sörfajtát például kenyérből állítják elő Oroszország és Szíria egyes részein.

 

Na, akkor a borról egy kicsit

 

13. A legrégebbi ismert borászat a 6100 (!) éves Areni-1 borászat Örményországban.

 

14. A vörösbornak nem csak a kereszténységben van vallásos szerepe. Már az ókori egyiptomiak is a vér szimbólumának tartották, de gondoljunk csak a görög Dionüszosz vagy a római Bacchus kultuszára.

 

15. A mézbor sokkal korábban elterjedt Európában, mint a szőlőből készített bor.

A világ borfogyasztása:

Ország Liter per fő
 Franciaország 8,14
 Portugália 6,65
 Olaszország 6,38
 Horvátország 5,80
 Andorra 5,69
  Svájc 5,10
 Szlovénia 5,10
 Magyarország 4,94
 Moldávia 4,67
 Argentína 4,62

 

Pálinka

 

16. A “pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A pălincă Romániai gyümölcspárlat szintén eredet védett ital, de különbözik a magyar pálinkától.

 

Egy kis önellenőrzés

 

17. Kétszer annyi férfi alkoholista van, mint női, de a nők egészségét gyorsabban tönkreteszi az alkohol. Valószínűleg ezért is van több férfi alkoholbeteg…

 

18. Mivel az alkoholizmus kifejezés mindenkinek mást jelenthet, ezért a WHO azt javasolja, ne is használjuk ezt a kifejezést. A világszervezet szerint pontosabb az “alkoholfüggőség”. A Matt Talbot által javasolt definíció szerint pedig „alkoholista az, aki rosszabbul lesz, ha folytatja az ivást”.

 

19. Egy 100.000 emberen végzett kutatás azt találta, hogy a KLB nevű gén felelős az alkohol utáni vágyért. Érdekes módon ugyanez a gén kódolja a cukros ételek utáni állandó vágyakozást is. Nahát.

 

20. A gonosz gén mellett természetesen veszélyeztető faktor a gyerekkori trauma és a nem megfelelő kulturális háttér is.

 

alkoholizmus önellenőrzés

21. Az alkoholbetegség olyan súlyos fizikai függőséget okoz, hogy a máj és az idegi receptorok terhelése miatt a hirtelen alkoholelvonásba bizony bele lehet halni. Összehasonlításképpen: sem a kokain, de még a heroin elvonása nem jár ilyen veszéllyel.

 

22. Soha, egyetlen egészségügyi szervezet sem ajánlotta, hogy az alkoholt nem fogyasztó emberek kezdjenek el vörösbort inni. Azt hiszem, az eddigiek alapján ez érthető is.