Tények és érdekességek térképeken, magyarul.

érdekes térképek

Szeretem ezeket a látványos térképeket, de néha sajnos igen erősen kamu-szagúak tudnak lenni. Összegyűjtöttem most néhány megbízható ábrát nézegetésre.

 

Világtérkép más nézőpontból

Kezdjük is azzal, hogy ki mondta, hogy a világtérképet csak egyféleképpen lehet ábrázolni. Ebből a nézőpontból például remekül látszik, hogy a világ legnagyobb országa tényleg Oroszország, Kanada a második és az Egyesült Államok a harmadik (Alaszka azért sokat lendít a helyzeten).

 

világtérkép fejjel lefeléKép forrása itt.

Térképen a területi állampolgárság

Aki a feketével jelölt országokban születik, az automatikusan az ország állampolgárának számít, nem kell, hogy a szülei is odavalósiak legyenek. Általában olyan helyeken választották ezt az egyszerű és olcsó megoldást, ahol mindig is nagymértékű volt a bevándorlás.

állampolgárság születés szerint

Hétmilliárd ember a térképen

Gondolkoztatok már azon kedves Tanítványaim, hogy hol fér el hétmilliárd ember a bolygónkon? Ez a térkép minden egymilliárd embert külön színnel jelez. Szépen látszik, hogy egyes területeken óriási a zsúfoltság, míg máshol van hely bőven.

az emberiség népességének eloszlása

Népességtérkép még egyszer

Több ember él a körön belül, mint a körön kívül összesen.

túlnépesedés térkép

Metál térkép

De mit hallgat vajon ez a rengeteg ember?

vicces térképek

Jobb és bal oldali közlekedés térkép

És hogyan közlekednek?

jobb oldali közlekedésKép forrása itt.

 

Szomorú térkép

Sokan vagyunk, a tolerancia még nem megy olyan nagyon…

tolerancia térkép

Egy kis Európa

Az “alma” szó különböző nyelvváltozatainak elterjedése.

 

nyelv térkép

Sör térkép

Na ki különcködik megint? 🙂

 

sör térkép

De mit isznak a többiek térkép

A legkedveltebb szeszes italok világszerte:

szeszes ital fogyasztásKép forrása itt.

 

A világ legtöbbet fényképezett helyei

A feltöltött Instagram fotók alapján:

instagram térkép Kép forrása itt.

Vörös hajú emberek Európában térkép

Csak a természetes eredetű hajszín számít! 🙂

vörös hajú emberek európában  Kép forrása itt.

 

És akkor néhány néptelen hely:

Antarktisz térkép

A Déli-sarkon sem egyszerű az élet. Ezek itt például a különböző időzónák.

érdekes térképekKép forrása itt

 

A nagy ausztrál lyuk

A sárgával jelölt területen él Ausztrália népességének 2%-a. A fehér részeken pedig a többiek. 🙂

ausztrál népesség térkép

Ha tetszett a válogatás, még több tudományos érdekesség vár a Facebookon.

7 thoughts on “14 nem kamu térkép, amit mégsem tanítunk az iskolában”

  1. Én a bevezető földrajzórába mindig teszek déli tájolású térképet, meg általában valamilyen vicces tematikus térképet, kedvelik a diákok. Nagyon érdekes válogatás egyébként! 🙂

  2. Nem tudok pontos számot és linket adni sem, de mivel az emberiség kb. 85%-a városokban él, így a népsűrűségi adatok nem egészen olyanok, mint a térképeken jelzettek. Sok város hasonló, míg esetleg körülöttük kisebb-nagyobb “szabad” területek vannak.

  3. Az első térkép torzításának az oka, hogy az hengervetületen ábrázolja a világot, vagyis a földgömbre egy hengert csúsztatnak (képzeletben) és erre a hengerre vetítik az egyes helyek pontjait illetve a szélességi és hosszúsági köröket. Ez a légi közlekedésben és a hajózásban fontos, mert ekkor a jármű útirányát és helyzetét minden hosszúsági és szélességi kört jelző négyzetben egyrészt egy ugyanoda eső pont jelöl, amelynek szöge is ugyanaz lesz minden négyzetben az előző ponthoz képest, másrészt pedig a két pont közötti megtett út is egy egyenessel, egy egyszerű vonalzóval is megrajzolható. Ez ábrázolja a jármű helyzetét a legpontosabban a két mért pont közötti helyeken is.
    A célnak (a világ országainak nagysága) ezért egy területtartó vetületben készült világtérkép felel meg. Azt, hogy milyen a térkép vetülete, minden jobb térképen feltüntetik. Külsőre, ezek a térképek jellegzetesen “ovális” megjelenésűek, az Északi és a Déli sarkok felé összetartó hosszúsági körökkel.

    1. Köszönöm az információt Őszapó! Ez nagyon érdekes volt. Gondolom, tényleg könnyebb egyenes vonalakkal jelölni az útirányt. Köszi még egyszer! 🙂

  4. Az első térkép éppúgy torzít, mint amiket mi használunk, ezért nem mondanék róla olyat, hogy segít az országok méretének az összehasonlításában. Brazília például feleakkora, mint Oroszország, és ezen a térképen nagyon nem ez látszik. Ez a térkép simán csak úgy “csal”, hogy a győztes Oroszországot teszi középre, ezért (a képalkotó módszernek köszönhetően) óriásira nagyítja; az EU-ban használatos térképek Európát teszik középre, az USA-beliek az USA-t stb.

    1. Köszönöm a hozzászólást András! Mindig tanul az ember. Nekem azért még mindig nagyon tetszik ez a fordított térkép. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .