Az őrült kecske, a hős csempész és a tiltott kávék története.Mucha kávé története

A kávé kezdet kezdete

A legenda szerint a kávé frissítő hatását egy Kaldi nevű etiópiai pásztor fedezte fel egészen mókás körülmények között. Kaldi egy nap ugyanis arra lett figyelmes, hogy a kávébabot eszegető kecskéi hirtelen őrült módon kezdtek viselkedni, fel-alá rohangáltak és össze-vissza ugráltak. Ez a kedves történet csak a 17. században bukkant fel a krónikákban és persze nem tudjuk, hogy van-e bármi valóságalapja, de attól még aranyos.

Természetesen a kávépörkölésnek is van saját legendája

Az ősi krónikák szerint egyszer egy Omar nevű gyógyító képességekkel rendelkező embert száműztek egy sivatagi barlangba a mai Jemen területén. Omárnak nem volt túl sok ennivalója, de szerencsére talált egy bokrot, amin furcsa bogyók teremtek. Omár nagyon éhes volt, ezért mit volt mit tenni, megpróbálta megenni a bogyókat, de azok szörnyen keserűek voltak.

kávé története
Afrikában eredetileg sűrű, levesszerű főzetként fogyasztották a kávét.

Kép forrása itt.

Emberünk nem hagyta magát, és tűzön megforgatta a furcsa termést, hátha az javít az ízén valamicskét. De így meg ehetetlenre keményedtek a bogyók. Mivel Omar most már tényleg komolyan éhezett, ezért úgy döntött, hogy megőrli azokat a fránya bogyókat és főzetet készít belőlük.
Miután megitta a főzetet, csodálatos módon napokig elkerülte a fáradság és úgy érezte, hogy még sosem volt ennyi energiája. A varázsital híre hamar elterjedt a környező településeken, Omart hazahívták és élete végéig szent emberként tisztelték. Hát így segítette hozzá az emberiséget a kávéhoz Omar, a gyógyító.

Egy biztos, a maihoz hasonló kávéfogyasztás Jemenből indult világhódító útjára.

 

Az áruló hős csempész

Az arab országok a 17. századig tudták megőrizni a kávécserjék titkát. Kávéval persze addig is élénken kereskedtek, azonban az áruba bocsájtott babokat forralással vagy pörköléssel sterilizálták, hogy ne lehessen őket más országokban elültetni, és így megmaradjon az ősi kávétermesztő országok egyeduralma a piacon. Még azt is tudjuk, hogy 1670-ben egy Baba Budan nevű férfi a mellkasához ragasztva csempészte ki azt a hét kávészemet, amiből aztán az indiai kávétermesztés megszületett. Baba Budan sírja ma is látogatható Indiában, a róla elnevezett Baba Budan dombságban.

Baba Budan hegység kávé
A Baba Budan hegység. Ha arra jártok, küldjetek egy szelfit. 🙂

 

A kávé mint ellenség

Eddig ötször próbálták meg betiltani a kávéfogyasztást a történelem során:

1. Először még Mekkában gondolták úgy 1511-ben, hogy a kávé összefüggésbe hozható a lázadó gondolkodással és ezért meg kell tőle szabadulni.

2. Nem sokkal később olasz papok igyekeztek betiltani, mert a sátán italának gondolták. Szerencsére VII Kelemen pápa ezzel egyáltalán nem értett egyet. Állítólag egyetlen csésze kávé meggyőzte, hogy ez a remek ital nem lehet a sátán műve.

3. Még ugyanebben a században, 1623-ban IV Murád oszmán szultán már keményen büntette országában a kávéfogyasztást.

kávéház
Az 1848-as magyar mellett állítólag a francia és az amerikai forradalom is kávéházakból indult.

 

4. A kávénak a 18. század sem hozott nyugtot, ugyanis 1746-ban a svédek még a kávéskészletek használatát is törvényen kívül helyezték, biztos, ami biztos alapon.

5. Végül pedig II Frigyes porosz király gondolta úgy, hogy a kávézás rosszat tesz a nemzeti söriparnak, és így minden eszközzel meg kell akadályozni a terjedését.

Szerencsére a kávénak azóta nyugta van. Én mindenesetre örülök neki. 🙂

Ha tetszett az írás, várlak a Facebookon is.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee

http://www.huffingtonpost.com/thrillist/19-things-you-didnt-know_b_7205214.html

Külön nem jelölt képek:

Wikipedia Commons

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .