A történelem egyik legpusztítóbb háborújából minket szinte teljesen kihagytak.

harmincéves háború

A történelem egyik legpusztítóbb háborúját méltán nevezik a nulladik világháborúnak. A mintegy harminc évig tartó harcoknak a német ajkú lakosság csaknem fele áldozatul esett, míg bennünket szinte teljesen kihagytak belőle. És ez az egész egy ablakkal kezdődött.

Harmincéves ellentmondás

A 17. századi Európa nem volt éppen a béke szigete. A valaha mindenható Német-római Birodalom napjai erősen meg voltak számlálva, ezzel egy időben pedig a tartományok egyre hangosabban hallatták a hangjukat. Volt is mire fölvágniuk, hiszen a hagyományosan katolikus császár csak akkor juthatott pénzhez, ha azt a többségében protestáns tartományi rendek megszavazták neki. Ilyen hatalom mellett nem is csoda, ha a helyi kiskirályok nehezen viselték, hogy a korona egyre inkább megköti a kezüket.

harmincéves háború táblázat
Csoda, ha a tanítványok elvesztik a fonalat? 😮

 

Az utolsó csepp éppen cseh barátainknál esett a pohárba. Történt ugyanis, hogy II. Rudolf német-római császár jóhiszeműen engedélyezte a protestáns cseh rendeknek, hogy templomot építsenek az ország területén. Sajnos azonban nem fogalmazott elég egyértelműen, így a protestánsok vad templomépítkezésekbe kezdtek szerte az országban, miközben az ajánlat valójában csak a koronauradalomnak nevezett területekre szólt. Egy teljesen lerombolt és egy elkobzott templommal később a cseh rendeknek már tényleg nagyon tele volt a hócipőjük.

Az a bizonyos ablak

Igazán nem lehet azt mondani, hogy a csehek ne próbálták volna békésen megoldani a dolgot. Azonban számos eredménytelen panasztétel, tiltakozás és tárgyalás után 1618. május 23-án a feldühödött cseh nemesek a vita hevében egy hirtelen jött ötlettől vezérelve kihajították a prágai vár ablakán a várgrófot, a tartományi főbírót és még a titkárukat is. Ezzel a meglepő fordulattal pedig kezdetét vette a majdnem pontosan harminc évig tartó, egész Európára kiterjedő pusztító háború, amit frappánsan harmincéves háborúnak neveznek a történészek.

 

harmincéves háború kitörése
Ez itt az.

Érdekes harmincéves tudásrészecskék

  • A csehek sajnos már a harmincéves háború legelején totális vereséget szenvedtek a Habsburgokkal szemben. A legtöbb jogukat elvesztették és a Habsburg  örökös tartományok közé süllyedtek.
  • Az ablakon kidobott tanácstagok csodálatos módon mindannyian túlélték a 18 méteres zuhanást. A várablak alatt felhalmozódott  – hmm – hulladék ugyanis felfogta a zuhanás erejét. Mind a hárman még hosszú évekig szolgálták hűségesen a koronát.
  • A harmincéves háborút közvetlenül kirobbantó ablakos incidensre külön tudományos kifejezés is született: ez a defenesztráció (a latin „fenestra” ablakot, a „de-” előtag pedig –ból, -bőlt jelent).  És mivel a cseheknél már korábban is megesett hasonló (a husziták szabadultak meg így hét prágai tanácstagtól), ezért az 1618-as esetet szokás második defenesztrációnak nevezni. Azt már nem is mondom, hogyha valaki saját magától ugrana ki az ablakon, azt „öndefenesztrációnak” is nevezheti, aki akarja.

 

lengyel történelem
Ez valami népszokás lehet… (Jan Masaryk külügyminiszter is egy ablakból kizuhanva halt meg 1948-ban.)

 

  • A harmincéves háború pusztító jellege abból is adódott, hogy ekkor még nem igazán foglalkozott senki a hadseregek rendszeres ellátásának problémájával. A katonák így azt ettek, amit az útjukba kerülő településeken találtak. Harminc év azonban nagyon hosszú idő, és az európai hatalmak is rájöttek lassan, hogy a sereget bizony etetni kell.  A népszerű magyarázat szerint ez a szemléletváltás is kellett ahhoz, hogy a törökök által bekebelezett területeket végül sikeresen visszafoglalják.
  • Erdély érdekes módon mindig jól jött ki a harmincéves háborúból. Bethlen Gábor és később I. Rákóczi György fejedelem is élvezte az Oszmán Birodalom támogatását, és ebben az időben a törökökkel ugye senki sem mert kekeckedni. Mindkét fejedelem gyors győzelmeket aratott, ami után mindketten rohamléptekben előnyös békeszerződést is kötöttek. Az ebben az időben külön államként kezelt Erdély területe így több megyével is bővült a háborúban.
  • A magyar katonákra végül is érthető módon nem nagyon támaszkodtak a Habsburgok a harmincéves háború alatt. Egyrészt a többségében protestáns magyarok nem voltak túl lojálisak a katolikus Habsburgokkal szemben, ráadásul a magyarok nemzeti okokból inkább kifejezetten Bethlennel szimpatizáltak. Szerintem a Habsburgok jól döntöttek, kedves Tanítványaim.

http://giphy.com/gifs/europe-gameofthrones-tommen-e62w2fjL58UE

 

Ha tetszett az írás, sok szeretettel várlak a Facebookon is.

 

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Harminc%C3%A9ves_h%C3%A1bor%C3%BA

http://www.history.com/topics/thirty-years-war

http://www.encyclopedia.com/history/modern-europe/wars-and-battles/thirty-years-war

Külön nem jelölt képek:

Wikipedia Médiatár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .