Szeretett periódusos rendszerünk új tagokat kapott.

új kémiai elemek

2015. december 30-án (a vegyészek sosem pihennek?) a kémia legfőbb névadó szervezete, a IUPAC bejelentette négy új elem felfedezését. Ezzel a mindenki által szeretett periódusos rendszerünk hetedik sorából végre eltűnt a tátongó lyuk.

 

Tények a periódusos rendszer új elemeiről

  • A 113-as rendszámú, átmenetileg ununtrium névre hallgató elemet egy japán kutatócsoport fedezte fel még hét évvel ezelőtt, azonban utána még sokáig nem sikerült újra előállítaniuk. Mostanra azonban bebizonyították, hogy az Uut vegyjelű anyag tényleg létezik. Hurrá! 🙂
  • A 115, 117 és 118-as elemek egy szép nemzetközi együttműködés eredményei, ugyanis egy orosz-amerikai kutatócsoportnak sikerült bebizonyítania a létezésüket. A nevük egyelőre ununpentium (Uup) ununszeptium (Uus) és ununoktium (Uuo), ha esetleg kérdezné egy különlegesen gonosz keresztrejtvény.
  • A felfedezések hivatalos bejelentése azért is fontos, mert az IUPAC szabályai szerint ez után jöhet csak az elemek igazi elnevezése, amire a hivatalos felfedezők jogosultak. Kíváncsi vagyok, mi lesz a befutó. Remélem nem kólaium…
új kémiai elemek
Sajnos nem ilyen egyszerű. 🙂

 

  • Az elnevezés szabályai szerint az elemek neve származhat mitologikus fogalmakból (tórium – Thor isten nevéből), ásványnévből (vas), hely vagy ország nevéből (polónium – Poland vagyis Lengyelország), vagy emléket állíthat egy tudósnak (einsteinium).
  • A beérkezett javaslatokat a szervezet nyilvánosságra hozza, majd öt hónap elteltével határoz a végleges nevekről.
  • Már most aláírásgyűjtés indult, hogy a Motörhead nemrég elhunyt énekeséről, Lemmy Kilmisterről nevezzék el az egyik újonnan felfedezett elemet. Ha a terv beválik, nemsokára a lemmium is bekerül a kémia könyvekbe. Meglátjuk.

 

kémiai elemek felfedezése
Az egyik boldog apuka, Kosuke Morita.

Kép forrása itt.

  • A periódusos rendszert utoljára 2011-ben módosították, a 114-es rendszámú Fleroviummal és a 116-os Livermoriummal.
  • Az új elemeknek még sokáig biztosan nem lesz gyakorlati jelentőségük, ezek az anyagok ugyanis csak extrém körülmények között, a másodperc töredékéig életképesek.

Frissítés: Az új elemek neve hivatalosan moszkovium (Mc), tenesszin (Ts) és organesszon (Og) lett.

 

Még több tudományos érdekesség a Facebookon.

 

Forrás:

http://www.iupac.org/news/news-detail/article/discovery-and-assignment-of-elements-with-atomic-numbers-113-115-117-and-118.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .