Van egy közös tudományos játékunk az én kedves tanítványaimmal, a neve NAEZMI.

érdekes tudományos képek

A szabályok nagyon egyszerűek: én mutatok egy tudományos jelentőségű, de nehezen felismerhető képet, a tanítványaim pedig minden találékonyságukat latba vetve igyekeznek megtippelni, hogy vajon mit is ábrázolhat a felvétel. Nincsenek nagy díjak, „csak” a közösség elismerése, na meg az élmény, hogy együtt viccelődünk és tanulunk új dolgokat. Kiválogattam 6 feladványt az eddigiekből, hogy próbára tehessétek a memóriátokat és a kreativitásotokat. Mennyit sikerül eltalálni?


A megfejtés mindig a vonal alatt lesz, dőlt betűvel szedve. Lassan görgess!

 

1. Az első feladvány

Az itt látható kép volt a világtörténelem első NAEZMI feladványa és már erre is érkeztek mókás megfejtésötletek. Azonban a fényképen nem céklával színezett spagetti, vagy Tomi által bekötött piros földelési vezeték látható. De akkor vajon mi?

tudományos feladvány
Talán valami mesterséges szövet?

    Kép forrása itt


 

Megfejtés:
A képen a női harisnya nejlonszálainak pásztázó elektronmikroszkópos felvétele látható. Klassz, nem?

2. Nem a Seholsziget

Vajon mi lehet ez itt? Talán a Seholsziget a krokodillal és Pán Péterrel? Esetleg emésztési kihívásokkal küszködő cápa, vagy jód és alkohol keveréke? Vagy mindez együttvéve?

tudományos játék
Talán egy szigetcsoport a tengeren?

Kép forrása itt


 

Megfejtés:

A megoldás pedig mindez együttvéve. A képen ugyanis a Tejút hőtérképe látható. A vörös szín a melegebb, a kék a hidegebb területeket jelöli, a hullámos vonalak pedig a galaxis mágneses mezejét mutatják, ami megvéd bennünket a gyilkos űrrészecskék támadásától. Szóval akár még a krokodil is ott mosolyoghat valahol nagyon piciben.

 

3. Valami ehető?

Ezen a képen a fekete lyukak sokat segíthetnek a megfejtésben, vagy mégsem? Lehetne a fényképen akár mosogatószivacs vagy háztartási keksz is sokszoros nagyításban, bár azt hiszem, legjobban most egy almás pitének örülnék.

érdekes tudomány
Lehet, hogy egy sajtos keksszel is kiegyeznék.

Kép forrása itt


 

Megfejtés:

Ez itt kérem a csirketojás felületének elektronmikroszkópos képe. A csirke bébi a fekete lyukakon keresztül jut oxigénhez. A fehér képződmény pedig a tojás héjának 10%-át kitevő kalcium-karbonát, vagyis mészkő. Mindez 4156-szoros nagyításban.
Látom is magunkat holnap a reggelinél, ahogy mindannyian a kis fekete lyukakat keresgéljük a főtt tojáson. 🙂

4. Halvány lila dunszt

Ez a kép kifejezetten a nehezebb feladványok közül való, úgyhogy a beérkezett megfejtésekben is elég nagy a szórás. Nekem a „medve nadrágja” volt a kedvencem, bár talán kicsit realisztikusabb a levél gázcsere-nyílása vagy a „műanyag hegesztés”, bár ez utóbbit bevallom, hogy nem tudom micsoda.

érdekes tudományos
A terminátor ruhájának egy darabja? Na jó, nem.

Kép forrása itt


 

Megfejtés:

A felvételen valójában egy lazacfarm látható Skócia partjainál a tengeren, természetesen a levegőből fényképezve. Skócia igazi lazactenyésztő nagyhatalom, mintegy 160.000 tonna lazacot adnak el évente. Persze úgy könnyű, ha az országot három oldalról tenger veszi körbe…

 

5. Búzamező mikroszkóp alatt

Lehet ez itt cicaorr vagy búzatábla, de ha jobban megnézem, még akár egy szmájli is megbújhat az előtérben. Szerintetek?

Mi ez?
Lehet, hogy a cicának kapucsínós az orra?

Kép forrása itt


 

Megfejtés:

A megfejtés azonban a napfolt. A napfoltok alacsony hőmérsékletű területek a nap felszínén. Mivel a “hidegebb” gázok térfogata is kisebb, ezért ezek a foltok ténylegesen mély lyukak a csillag felületén. Egy napfolt pár napig, esetleg pár hónapig létezik, úgyhogy sietni kell az ilyen szépséges felvételek elkészítésével.

 

6. Ezt úgysem fogjátok kitalálni

Színes evezők luficsokorba kötve, mutálódott hajszál, vagy halpikkelyek egy szőrös törzsön? Ez a kép egy igazi tudományos rejtély…

mikroszkóp
Azért megnézném azt, aki így felkötözi az evezőket…

Kép forrása itt


 

Megfejtés:

Az a helyzet, hogy a képen bizony egy szúnyogláb látható 400-szoros nagyításban pásztázó elektronmikroszkópos felvételen. Bizony, egy apró kis rovar lábszára. Mégpedig arról a szúnyogról van szó, ami a maláriát is terjeszti. Pedig milyen szép.

 

Bónusznak pedig álljon itt a skót lazacfarm teljes fényképe:

lazacfarm
Azért így sokkal könnyebb. 🙂

 

Ha kedved támadt játszani, akkor szeretettel várlak a Facebook oldalunkon.

2 thoughts on “Mit ábrázolnak a tudományos képek? Kitalálod?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .