Ezüst fényezése, vízkőmentesítés és a csodatisztító titkos receptje házilag.

takarítási trükkök

Vajon másképp takarít egy kémiatanár? Hát ezt nem tudom biztosan megmondani, de egy-két trükk mindenesetre ráragad az emberre az évek során. Most veletek is megosztok néhányat, kedves Tanítványaim.

Takarítási tippek
Nem kell ez.

Ezüst tisztítása pofonegyszerűen

Valószínűleg mindenkinek lapul a fiókban egy-két rokonoktól ajándékba kapott ezüst nyaklánc, amik használhatatlanná színeződtek az évek során. Biztosan meg lehet őket tisztítani valahogy és egyszer jól neki is fogunk állni, de hát kinek van erre ideje? Nos, ehhez a pofonegyszerű trükkhöz nem kell ékszerésznek lennünk, és bár a folyamat tudományos háttere a kilencedik osztályos redoxireakciók témakörön alapul, akkor is menni fog a dolog, ha esetleg pont hiányoztatok ennél a résznél.

Ezüst tisztítása házilag
Szörnyű, szörnyű!

 

Szóval akkor a hozzávalók:

Szükség lesz egy közepes méretű üvegtálra (műanyag is jó, de fém semmiképpen sem – lásd a redoxipotenciál táblázatot a négyjegyű függvénytáblázat megfelelő oldalán) és egy darab alumíniumfóliára. A kamrából pedig egy kávéskanál sót, és ugyanennyi szódabikarbonát készítsünk elő.

Nem is olyan bonyolult.

 

Az üvegtálat kibéleljük az alumíniumfóliával, megtöltjük meleg vízzel és hozzáadjuk a sót és a szódabikarbonát. A csúnyára színeződött ezüsttárgyat beletesszük a tálba úgy, hogy érintkezzen a fóliával. Aztán várunk. Húsz perc-fél óra múlva leöblítjük az ezüstöt és szárazra töröljük egy puha ruhával.  Ennyi, és szívesen. 😉

ezüst tisztítása házilag
Jobb ez így.

 

A csodatisztító

Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor lehetetlen dolgok is képesek fekete mocsokkal bevonódni. De mégis mit lehet kezdeni egy látszólag mocsárban meghempergetett iskolatáskával vagy egy szurokba mártott tolltartóval? Nos, ilyenkor kerül elő a kémiatanár lezárt vegyszerszekrényéből minden háztartási tisztítószer titkos összetevője, a SZAPPAN.

A varázslat lényegét az a tudásmorzsa adja, hogy a szappanhabban lakozik a tisztítóerő. Éppen ezért rengeteg szappanhabra lesz szükségünk. Ezt úgy oldhatjuk meg, ha jó sok folyékony szappant (legalább két deci vizenként egy evőkanál) belecsurgatunk egy tálka meleg vízbe. És most jön a lényeg. Egy kézi habverővel, de minimum egy villával annyi habot habarunk a varázslöttyünkbe, amennyit csak tudunk. Ha bizonytalanok vagyunk a sikerben, akkor hozzáadhatunk egy teáskanál szódabikarbónát is, az sosem árt.

környezetbarát tisztítószer
Jesszus, hol járt ez a gyerek?

 

Ha eddig megvolnánk, akkor jöhet a fizikai munka és egy (fog)kefe. Ezzel kellene nekiesni az iskolatáskának (vagy a kárpitnak) úgy, hogy a nedves kefével habot és vizet juttatunk a szennyeződésre. A művelet egy könnyebb cardio edzésnek is beillik, de az eredmény mindenért kárpótol.

környezetbarát háztartási tisztítószer
Azért ez mégis jobban illik egy királylányhoz.

 

Az a fránya vízkő

Persze ott van a vízkőoldónak nevezett sósavoldat, de még az egyszerű drogériákban is lehet kapni tömény sósavat is. Ezek azonban haladóknak való hardcore vegyszerek, ráadásul a finomabb melókhoz olyanok lennének, mint egy elefánt a porcelánboltban. Hogy mire gondolok?

 

Csaptelep és csempe

A sósav megeszi a fugát és nemritkán a csaptelepet is, szóval inkább valami lájtosabb megoldást javasolnék. Ha még csak enyhe (párhetes) vízkőről van szó, akkor a sima legolcsóbb ablakmosó is megteszi fényezőnek. A legtöbb ablakmosó ugyanis tartalmaz valamilyen savas anyagot és ez mindenképpen előnyös, amikor a vízkőtől szeretnénk megszabadulni.

vízkőmentesítés
Reszkess, vízkő!

 

Makacsabb zuhanyfejekhez a 20%-os ecetben áztatást javasolnám. A vízkő eltűnik, de a zuhanyfej megmarad. (Azért vigyázzatok az ecettel is. Egy barátom kis híján megvakult, amikor az üveg kinyitásakor belecseppent a szemébe.)

Az alapecet egyébként háztartási gépek vízkő mentesítésre is remekül alkalmas. A mosógépet vagy a mosogatógépet el kell indítani és megvárni, amíg megszívja magát vízzel. Ez az első pár percben megtörténik és így nem marjuk szét az érzékeny alkatrészeket sem. Ekkor kinyitjuk a készüléket és az egész liter 20%-os ecetet beletöltjük a gépbe. Utána mehet végig a mosóprogram és megint nem lesz gondunk jó pár hétig.

Így kell vízkőmentesíteni ablaktisztítóval.

Ha tetszett a bejegyzés, szeretettel várlak a Facebookon.

 

Nem saját képek forrása:

www.picserver.org

photo credit: Green dishwashing gloves next to a bottle via photopin (license)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .