Történt egyszer egy szép szeles tavaszi napon, hogy a Tanár úrral egy kellemes délután reményében az állatkert felé vettük az irányt.

húsvéti nyulak

Éppen húsvét után voltunk pár nappal, az idő még hűvös, de már élvezhető volt, éppen ideális ahhoz, hogy nyugodtan gyönyörködjünk a japánkert virágzó díszfáiban. Ha már az állatkertben voltunk, természetesen megnéztük az állatokat is. Így történt, hogy amíg a gyerekek a krokodilokkal ismerkedtek, mi a sárkánygyíkok lakhelyénél szembesültünk a húsvéti nyulak horrorba illő végzetével.

Micsoda!?
Micsoda!? Jól hallok?

 

Húsvét környékén minden évben ellepik a netet a nyuszivásárlásról lebeszélni próbáló felhívások és nincs ez másképp idén sem. De végül is mi a gond a nyuszitartással, hiszen olyan kis cukik?

Ha nyúltartásra adjátok a fejeteket, kedves tanítványaim, akkor bizony fel kell készülnötök néhány dologra:

 

  • A nyuszik igen válogatósak és nem esznek meg akármit. A táp pedig nem olcsó móka.
  • Ha hagyjuk őket, a nyulak akár több mint egy évtizedig is eléldegélnek, miközben bizony meglepően nagyra tudnak nőni.
  • Ráadásul, ha voltunk olyan balgák, hogy többet is vettünk, akkor hamarosan azt is megtapasztalhatjuk, hogy a nyulak rendkívül szaporák. A lány nyuszik ugyanis akár az előtt képesek újra megtermékenyülni, hogy az előző nyuszi gyerekeket világra hozták volna. Wow!

Na, de sebaj, ha már megtörtént a baj, még mindig meggondolhatjátok magatokat és visszavihetitek a nyulat öööö… Hová is?

 

Az állatkert nem nyuszimenhely

Hát persze, az állatkert! Na, ez az a hely, ahová biztosan nem lehet pórul járt húsvéti nyuszikat leadni. Hogy miért nem?

A Fővárosi Állat és Növénykert 2008-ban szüntette meg a nyuszik befogadását, ugyanis azt vették észre, hogy az akciójuk csak felbátorította a gyermekük kérlelésére nemet mondani képtelen szülőket, akik így felmentve érezték magukat a felelősség alól és csak még több nyuszit vettek. Cserébe viszont húsvétkor az ország összes állatkertjében ari kis nyuszisimogató rendezvényeket szerveznek, ahol a vágyakozó csemeték pár napig bátran dögönyözhetik a szőrös kis állatokat. Erre még visszatérünk…

 

Egy állatkerti lakos véleménye: "Tudom, mit tettetek a húsvéti nyuszikkal...!"
Egy állatkerti lakos tanúvallomása: “Tudom, mit tettetek a húsvéti nyuszikkal…!”

 

Oké, az állatkert nem megy. Akkor majd kiguglizunk valami menhelyet!

A nyuszimenhely sem nyuszimenhely

A húsvéti nyusziknak menedékhelyet keresve a gugli még mindig előkelő helyen ajánlja az Eoldalon található kamu menhelyet. Na jó, visszaszívtam. Nem állítom, hogy kamu a nyusziparadicsom, csak azt, hogy a hirdetésükben szereplő lopott képek a mosolygó nyuszikról és boldog tulajdonosaikról egytől egyig egy amerikai nyúlközvetítő ügynökség honlapjáról származnak.

Magyar honlapon mosolygó amerikai család
Magyar honlapon mosolygó amerikai család

 

Szóval, ha (tegyük fel) azért lopták volna a képeket, mert nem is léteznek boldog nyuszitulajdonosok, akkor mégis mi lesz azzal a sok nyuszival, amiket a hirdetésükkel összeszednek? Nos, kedves tanítványaim, ne legyenek illúzióitok, ugyanis a nyúlhús igen drága portéka, több mint 2000 Ft-ot kóstál kilója. És ez különösen akkor jó üzlet, ha a lelkiismeret furdalástól űzött hiszékeny szülők jóvoltából ingyen lehet hozzájutni, majd jó áron továbbértékesíteni. Tegyük fel.

 

Gyarló voltam, nyulat vettem és a gyerek megunta. Mégis mi legyen?

Tisztességes panelgyerekként soha nem éreztem igazán szükségét, hogy állatokkal osszam meg az életteremet, de teljesen meg tudom érteni, ha valaki másként gondolkodik erről a kérdésről. Azt is aláírom, hogy ember legyen a talpán, aki egy könnybe lábadt, könyörgő gyermekszempárnak ellen tud állni.

Ha már megtörtént a baj és a nyakatokon maradt a megunt húsvéti nyuszi, akkor is van megoldás, hiszen számtalan állatkereskedés, menhely és néhány lázadó állatkert is átveszi őket. Viszont kedves tanítványaim, ne ringassátok magatokat hamis illúziókba, földi nyuszimenyország ugyanis nem létezik, hiszen a nyúlhús drágán eladható, ráadásul az állatkerti ragadozóknak is enniük kell valamit. A nyuszik tehát vagy mirelitként, vagy kajmáneledelként fogják végezni. Esetleg legközelebb ezt is el lehet mondani a könyörgő szempár tulajdonosának.

húsvéti nyuszi
Hogyan mondjunk nemet a gyereknek? Tanárnő segít!

 

Ja és majdnem elfelejtettem a mai feladványunkat, ami így hangzik:

Ha az állatkert 2008 óta nem vesz át húsvéti nyuszikat, akkor mit keresett a cafatokra szaggatott nyuszivalóság a sárkánygyíkok ketrecében?

Nos, attól tartok, kedves tanítványaim, hogy a rejtély kulcsa nagy valószínűséggel a nyuszisimogatók lakóiban keresendő, hiszen húsvét után sajnos ők is feleslegessé válnak…

 

Ha tetszett az írás, még több érdekességet találhatsz a Facebookon.

 

Kép:

photo credit: Bun-Bun via photopin (license)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .