Mi a közös Adolf Hitlerben és Ady Endrében? A válasz fájdalmasabb, mint gondolnád.

doktor orvos

A szifilisz egy nagyon lassú lefolyású, szexuális úton terjedő alattomos és nagy fájdalommal járó nemi betegség. Exotikus virágra emlékeztető nevét Girolamo Fracastoro veronai orvostól kapta, aki egy Syphilus nevű pásztor szenvedéseit örökítette meg versben, részletesen leírva a betegség tüneteit. A történet pikantériája, hogy a pásztor egy szerencsétlen birkától kapta el a kórt. Azt hiszem, inkább nem akarom tudni a részleteket…

Persze, van „rendes” magyar neve is a szifilisznek, ilyen a bujakór (nyilván) és a franc, vagy franczos nyavalya. Ez utóbbi ízes elnevezés a betegséget Európa szerte elterjesztő francia csapatoknak állít emléket, és számos más  nyelvben is megtalálható a franciák nagy örömére. És hogyan nevezik a betegséget a franciák? Természetesen spanyol kórnak.

francia sereg
A szifilisz baktérium is rajta van a képen.

 

Franczos káromkodáskultúra

A betegségekkel való fenyegetőzés számos nép káromkodáskultúrájában megtalálható, és természetesen mi sem maradhattunk le a trendről. Itt van kezdetnek az előbb emlegetett szifilisz és a „Franc essen beléd!”, valamint a „Menj a francba!” és társai. Szenteljünk egy percet más, mára majdnem feledésbe merült szavaknak is, mint a frász, ami eredetileg görcsrohamot jelentett, vagy a fene, ami fekélyes betegségek összefoglaló neve. (A helyesírás ellenőrző programom mindeközben folyamatosan pánikol, hogy ne használjak ilyen csúnya szavakat. Nem érti, hogy most szent oktatási célokról van szó.)

A szifiliszes tünetek egyik első ábrázolása Rembrandttól.
A szifiliszes tünetek egyik első ábrázolása Rembrandttól.

 

Kolumbusz, a bűnbak

A szifilisz európai megjelenéséért sokan a mai napig is Kolumbuszt hibáztatják, azt állítva, hogy Amerika franczos nyavalyával fertőzött felfedezője az Újhazából hurcolta volna be a kórt az öreg kontinensre. Ennek némiképpen ellentmond az a tény, hogy Európa szerte találtak jóval korábbról származó szifiliszes leleteket is (többek között 2008-ban Szegeden). Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a nagy európai szifiliszjárványok Amerika felfedezése után kezdődtek. A franc essen belé.

Egyébként végigböngészve a koránt sem teljes szifiliszes arcképcsarnokunkat, azt találhatjuk, hogy döbbenetesen sok korszakos zseni, világhírű művész és őrült uralkodó szenvedett ebben a roppant kellemetlen betegségben. Olyannyira, hogy egyes elméletek azt valószínűsítik, hogy a betegséggel járó állandó fájdalom és szenvedés jelentősen hozzájárulhatott több világhírű mű (és néhány népirtás) létrejöttéhez.

szifilisz ady munkácsy
Olyan sokan vannak, hogy nem fértek mind fel a képre. Pedig például Mussolini, az olasz diktátor is szifiliszben szenvedett.

 

Horrorisztikus tünetek

A szifilisz betegség négy hosszú szakaszból áll, ezért aztán elég sokáig el lehetett vele élni. Az első szakaszban egyetlen fekély keletkezik a bőrön, amiről inkább nem mutatnék képet. (Szívesen.) Ha valamelyik kedves tanítványomat mégis nagyon érdekli a dolog, akkor szigorúan ebéd után itt nézegethet felvételeket. Ez az elváltozás egyelőre nem fájdalmas, viszont sajnálatos módon előrevetíti a későbbi borzalmakat.

A második szakaszban megjelennek a talpról és tenyérről kiinduló, majd az egész testet beborító kiütések és tályogok. Ezek a tályogok amellett, hogy elég rondák, ország-világ számára láthatóan bizonyították, hogy a viselőjük egy szexuális úton terjedő betegségben szenved. No, de az őseinket sem kell ám félteni, ugyanis a szifilisznek köszönhetően elég hamar divatba jöttek a reneszánszra oly jellemző magas gallérok és az egész testet takaró ruhák. Szifilisz-emberek 2:1.

320px-Darnley_stage_3
I. Erzsébet angol királynő és a mindent elrejtő cinkos divat

 

A kiütéses-tályogos szakasz után következett egy hosszabb tünetmentes periódus, ami akár évtizedekig is eltarthatott és a bujakórral sújtott emberünk végre egy kis fájdalommentes lélegzethez jutott (már ha megérte). De sajnos ez után jött csak a java! A harmadlagos szifilisz (ami a negyedik szakasz, értitek) a pihenő után új erőre kapva teljes támadást indított a szervezet ellen, súlyos idegrendszeri és szívproblémákat, hallucinációt, valamint hatalmas csontdaganatokat okozva. És itt a vége.

A szifilisz ámokfutásának a huszadik század első felében Alexander Fleming vetett véget, aki rendetlen természetének köszönhetően felfedezte a penicillint (erről majd később írok, nagyon jó sztori). A szifilisz baktériumoknak pedig ezennel befellegzett.

Egyetlen penicillin injekció elintézi a rettegett szifiliszt
Egyetlen penicillin injekció elintézi a rettegett szifiliszt.

 

A szifiliszes horror sztorinak azonban itt még koránt sincs vége, a huszadik század ugyanis ez után is bőven tartogatott meglepetéseket. Itt van például a világ legtovább tartó és egyben egyik legetikátlanabb emberkísérlete. De erről majd a következő részben. Addig is, a franc kerüljön el benneteket, kedves tanítványaim!

Ha tetszett a cikk, még több érdekességet találhatsz a Facebookon.

 

További források:

http://en.wikipedia.org/wiki/Syphilis

Történelmi képek:

Wikipedia Commons

Egyéb képek:

photo credit: Just the heart/doctor via photopin (license)

photo credit: Syringe with Blue Liquid via photopin (license)

One thought on “A franc essen beléd! A szifilisz horrorisztikus története”

  1. A “fene” a magyar néphagyományban a farkast is jelöli. A szifilisz nekem most új volt! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .