Az angolok mindent megtettek Anguilla függetlenségéért, a szigetlakók pedig azért, hogy maradhassanak.

Anguilláról akkor hallottam először, amikor a járványügyi statisztikákat böngészve megakadt a szemünk az összesen 3 (egyébként már gyógyult) fertőzöttel rendelkező országon. Persze ezt egy 15.000 fős Karib-tengeri mini szigetcsoporton valószínűleg könnyebb megvalósítani, mint Európa közepén, de akkor is. Anguilla 100 éves harca a függetlenség ellen pedig legalább ennyire lenyűgöző.

Anguilla?

A Karib-tenger déli részén található pici szigetcsoportot már időszámításunk előtt több mint 1000 évvel felfedezték maguknak a nem túl messze lakó dél-amerikai indián népek. Az európaiak érkezésére azonban még 2500 évig várni kellett. A legenda szerint már Kolumbusz is láthatta második útján a szigetet, és az is lehet, hogy ő adta neki az angolnára hasonlító alakja miatt ezt az érdekes nevet. Igaz vagy sem, a hollandok, franciák és angolok jó hosszú időn keresztül háborúztak a térségben, ami nem tett túl jót az akkor már 3000 fős állandó lakosság közérzetének.

A lábukat végül az angolok tudták tartósan megvetni a szigeteken, akik nem túl szimpatikus módon számos afrikai rabszolgát is behurcoltak a tájat lecsupaszító cukor-, dohány- és gyapotültetvényekre.

Anguilla egy átlagos napon.

Az anguillaiak azonban nem haragtartó népek, és mivel a rabszolgaságot is eltörölték a birodalomban 1830-ig, békében éltek egészen a britek borzalmas ötletéig.

A borzalmas ötlet

1871-ben az angolok azt találták ki, hogy Anguillát összevonják a közeli Saint Kitts szigettel. Anguillai barátainknak azonban egyáltalán nem tetszett ez az elképzelés – a saint kittsieket sem nagyon csípték – és hát nekik eddig is tökéletesen megfelelt a 6500 kilométerre székelő királynő távoli felügyelete. És ekkor kezdődött szegény szigetlakók 100 éves vesszőfutása:

–          Egy éven belül petíciót írtak a brit kormánynak és követelték, hogy továbbra is közvetlenül a korona fennhatósága alá tartozhassanak.

–          Az angolok azonban elutasították a kérésüket, sőt, 1882-ben még Nevis szigetét is hozzácsatolták a föderációhoz.

–          Mit tehettek az anguillaiak? Igyekeztek belenyugodni a dologba. Egészen addig, amíg 1967-ben a britek újra próbára nem tették a türelmüket, és a Saint Kitts-Nevis-Anguilla szigeteknek fel nem ajánlottak egy saját alkotmányt.

–          Ez már aztán igazán mindennek a teteje volt. Kedvenc szigetlakóinknak ugyanis eszük ágában sem volt a Kitts-Nevis népekkel együtt függetlenedni, úgyhogy május 30-án (ami a mai napig Anguilla napja) mind egy szálig elkergették a kittsi rendőrséget.

–          Mivel az angolok már 100 éve értetlenkedtek, a frissen megalakult anguillai forradalmi kormány kérte felvételét az Amerikai Egyesült Államokba.

–          Sajnos, az amerikaiak a fülük botját sem mozdították. 🙁

Anguilla nemzeti címere

–          De a szigetlakók nem adták fel: júliusban népszavazást tartottak a teljes függetlenségről. Az eredmény: 1813 szavazat mellette, 5 szavazat ellene.

–          Ezután hónapokig tartó meddő tárgyalások kezdődtek a britekkel, akik továbbra sem kívánták külön egységként kezelni a szigeteket.

–          1969. március 11-én egy brit követ érkezett a fővárosba, de mivel az ajánlata elfogadhatatlan volt, az anguillaiak rövid úton kitették a szűrét.

–          Ezt követően felgyorsultak az események: a korona végre rászánta magát, hogy rendet rak a lázadók között és egy 60 (más források szerint 300) fős egységet vezérelt a szigetcsoportra.

–          Az anguillaiak csak erre vártak már 100 éve! A legenda szerint a katonákat és rendőröket koktélokkal és gyors kapitulációval fogadták a tengerparton. És így már mindössze 10 év tárgyalás és aktatologatás után, Anguilla 1980-ban végre függetlenedhetett a szomszédoktól, és újra a Brit Birodalom teljes értékű (tengeren túli) területévé vált. Happy End!

Ez nem egy nyári sláger, hanem Anguilla nemzeti himnusza.

Anguillát sajnos most nem lehet látogatni, és tanári fizetésből egyébként sem lenne túl egyszerű az utazás – de ha egyszer mégis odakerülök, ígérem, nektek is beszámolok majd a fejleményekről.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .