Elvarázsolt tojások, huhogás és gyógyító szex a tudományos világ legnagyobb buliján.  citrom nobel

„Olyan eredményekért, amelyek először nevetésre, később gondolkodásra késztetik az embereket.”

 

A tudomány legmókásabb díját nem adják ám akárkinek. Komoly tudományos munkát és szakmai lapban történt publikációt kell felmutatni az elismerésért. Nézzük hát az idei legjobbakat.

 

Matematika

Két osztrák matematikus három számítógépes tesztet is kidolgozott annak kiderítésére, hogy vajon tényleg lehetett-e a marokkói Vérszomjas Iszmáil szultánnak 888 gyermeke. A tudósok azt találták, hogy ez bizony lehetséges, ráadásul nem is kellett hozzá túl nagy hárem sem.

ig nobel
Ismael szultán legendás teljesítménye nem is olyan lehetetlen küldetés.

 

Fizika

A tajvani-amerikai kutatócsoport azt a feltevést tesztelte kísérletekkel, hogy minden emlős átlagosan 21 másodperc alatt üríti ki a húgyhólyagját. Úgy találták, hogy az elmélet igaz is, bár ettől a sztenderd időtől akár 13 másodperc eltérés is előfordulhat. Tehát mindenki megnyugodhat, az emlősök vizelési sebessége nem függ a testméretüktől. (Ehhez a kísérlethez sajnos nem találtam képet.) 🙂

 

Orvosi díj

Két kutatócsoport is kiérdemelte idén az orvosi Ig. Nobelt a csókolódzás és a közösülés jótékony hatásainak vizsgálatáért. A négy különálló tudományos értekezés egybevágó eredményei szerint a szexuális érintkezés biztosan csökkenti az allergiás tüneteket. Ez igazán jó hír.

nobel-díjasok
Ők már nagyon egészségesek. (gif)

 

Irodalom

Az irodalmi citrom Nobel-díjat egy holland tudóscsoport érdemelte ki lenyűgöző kutatásukkal, amelyben bebizonyították, hogy a „huh” szó a világ majdnem minden nyelvében előfordul. A kutatók a tanulmányukban azt is őszintén bevallották, hogy sajnos nem tudják, miért. A nyelvészek mély sajnálatukra nem tudtak megjelenni a díjátadó ünnepségen (ami egyébként mindig hatalmas buli a Harvard egyetemen), de egy videó üzenetben mondtak köszönetet a jól megérdemelt elismerésért.citrom nobel-díj

Üzleti díj

Az üzleti citromdíjat egy különleges kutatás nyerte el, mely szerint a vállalatvezetők közül gyerekkorukban sokan vonzódtak az olyan természeti katasztrófákhoz, ami számukra semmilyen veszélyt nem jelentett. A publikációjukat a Journal of Finance, nagy tekintélyű nemzetközi üzleti lap közölte.

 

Közgazdaság

A közgazdasági citromdíjat a bangkoki városi rendőrség kapta, amiért a rendőröknek pénzjutalmat ajánlottak, amennyiben nem fogadnak el kenőpénzt. Szerintem ez zseniális ötlet.

vicces nobel
A bangkoki rendőrség ismeretlen okból sajnos nem képviseltette magát a díjátadó gálán.

 

Biológia

Bevallom, kedves Tanítványaim, hogy ezt még én is megkönnyeztem. Szóval a legkiemelkedőbb biológiai kutatás ebben az évben a chilei tudósok nevéhez fűződik, akik bebizonyították, hogy ha a csirkék farkához nehezített botot kötnek, akkor úgy fognak járni, mint a dinoszauruszok.

 

 

Ha valaki meg tudja mondani nekem, hogy mi a különbség a két csirke járása között, az kérem, küldjön egy e-mailt, mert én a könnyeimtől sajnos nem tudom megállapítani.

 

citrom nobel
A csirkék üzenete a tudóstársadalomnak: “Ne várjatok vacsira. Másik bolygóra költöztünk.”

 

Gyakorlati orvosi díj

Egy nagy létszámú brit kutatócsoport felfedezte, hogy azok a betegek, akiknek perforálódott a vakbele, sokkal nagyobb fájdalmat éreznek, amikor fekvőrendőrön áthajtanak autóval. Azóta próbálom elképzelni, hogy vajon milyen kísérleteket végezhettek az elméletük tesztelésére…

 

Egyesített pszichológiai és etimológiai díj

Ezt idén két kutató is kiérdemelte. Az egyik Justin Schmidt, a Schmidt szúrásindex megalkotója, aki kutatásai során összehasonlította, hogy melyik rovarnak mennyire fájdalmas a szúrása. A másik tudományos eredményről már én is beszámoltam, sőt, még a citromdíjat is megjósoltam Michael L. Smithnek, aki saját magán végzett kísérletekkel bebizonyította, hogy a méh csípése az orrcimpán a legfájdalmasabb. Gratulálunk Michael! 😉

méhcsípés
Michael Smith fájdalomtérképe. Juj.

 

Ha tetszett a cikk, még több vicces tudományt találsz a Facebookon.

 

Forrás:

http://www.improbable.com/ig/winners/

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0088458#s5

Képek:

 photo credit: chicken moo via photopin (license)

photo credit: Die Flucht / The Escape via photopin (license)

és Wikipedia Commons

2 thoughts on “A szultán 800 gyereke és a magát csípkedő tudós: a 2015-ös citrom Nobel-díjak”

  1. Kedves Tünde! A Liebster Award díjra jelöllek. Szeretem az írásaid!
    allergia.cafeblog.hu

    1. Köszönöm, ez nagyon kedves töled. Bevallom elég rosszul mennek nekem ezek a válaszolós játékok, de ígérem, hogy igyekezni fogok.☺ Köszönöm szépen még egyszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .