A végére te is Télapó-hívő leszel.

Télapó a világban

Gondolkoztatok már azon kedves Tanítványaim, hogyan lehetne tudományosan is bizonyítani a Télapó létezését? Nem? Nos, még szerencse, hogy léteznek brit tudósok, akik felteszik helyettünk ezeket a nehéz kérdéseket. Mihez is kezdenénk nélkülük.

Télapó, mégis mennyi az annyi?

Ahhoz, hogy egyáltalán el tudjunk indulni az elmélkedésben, először is meg kell határoznunk, hogy körülbelül hány gyermeket kell meglátogatni a Télapónak egyszerre. A tudósok általában egyetértenek abban, hogy nagyjából kétmilliárd gyermek él jelenleg a Földünkön. Viszont azt is számításba kell vennünk, hogy a Télapó nem keresi fel a hindu, muzulmán, zsidó és egyéb vallású piciket, csak a keresztény kultúrkörben élőket – a többiek ajándékáról mások gondoskodnak. Így is marad még mintegy 700 millió gyermek, ami valljuk be, nem kevés.

Télapó tudományos magyarázata
Mindez persze akkor igaz, ha minden gyerek jó volt.

 

Tegyük fel, hogy világszerte átlagosan három gyerek él egy háztartásban, és máris „csak” 233 millió lakást kell meglátogatni egy éjszaka alatt. Ez már igazán gyerekjáték.

Száguldás, szán, szerelem

A földfelszín területe kedvenc keresőprogramunk szerint is 510 millió négyzetkilométer, így kiszámolhatjuk (ha akarjuk), hogy a házak közti átlagos távolság mintegy 1,47 kilométernek adódik. A vak is látja, hogy a Télapónak éppen ezért egy éjszaka alatt 342 és fél millió négyzetkilométert kell megtennie a rénszarvas vontatású szánján.

Na már most, a Télapót sem kell azért félteni, mert ő okos és pontosan tudja, hogy ha keletről nyugat felé utazik éjszaka, akkor az időeltolódás miatt akár 32 órára is meg tudja hosszabbítani a nagy karácsonyi szuperműszakot. Ez pedig azt jelenti, hogy mindössze 11 millió kilométert kell megtennie óránként a feladat teljesítéséhez.

Télapó eredete
A Télapó odafigyelt az iskolában. Legyél olyan, mint a Télapó!

 

Az aprócska tény ne zavarjon senkit, hogy az eddigi leggyorsabb ember által készített jármű, a Voyager 1 űrszonda „csak” 62571 km/órás sebességgel tudott vánszorogni. Végül is a Télapó szánját nem emberek készítik, hanem karácsonyi manók, akik valószínűleg sokkal jobban értik a dolgukat.

Télapó, hol marad a rakomány?

A sasszemű kedves olvasók már bizonyára kiszúrták, hogy mindez a sok matematikai hókuszpókusz mit sem ér, ha nem vesszük számításba a rakományt. Merthogy a Télapó nem üres szánnal utazik ugye, hanem célba kell juttatnia a nem kevés ajándékot is.

Én nem tudom, mi most a menő játék, de a szóban forgó brit tudósok a Transformers sorozat Optimus fővezér figurájával számoltak. Ha az egyszerűség kedvéért idén minden gyerek egy 659 grammot, vagyis alig több mint fél kilót nyomó Optimus figurát kap ajándékba, akkor egyrészt sokan fognak sírva fakadni, másrészt az összes gyerekre számítva 461300 tonna szállítmányt kell célba juttatni. Ezt a mutatványt pedig már mindössze 1945 és fél Boeing 747-es repülőgép – vagy persze a Télapó szánja is be tudja mutatni.

Télapó szarvasa
Tessék? Hány tonnát mondtál?

 

Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy bár sok támadás éri szegény Télapót a Coca Colával kötött százéves reklámszerződése miatt, viszont szüksége is van minden befolyt fillérre. A fent említett fővezér ugyanis nem kevesebb, mint 12390 magyar forintba kerül, és ez bizony még jelentős árkedvezménnyel számolva is mintegy 600 milliárd forintot jelent az összes meglátogatott gyerekre. Persze ha kizárjuk, hogy a karácsonyi manók dolgoztatásával a Télapó esetleg illegálisan állítaná elő a márkásnak látszó játékokat. Én kérek elnézést a feltételezésért.

Hogyan lehetséges tehát?

Kedvenc Brit tudósaink arra a következtetésre jutottak, hogy mindez pofon egyszerű, ha a Télapó kihasználja a téridő korlátait megszüntető féreglyukakat, valamint a fénysebességnél gyorsabban utazik. Ekkor egyrészt lelassul számára az idő, másrészt össze is nyomódik szegény ember, és így még a kéményekbe is könnyebben belefér.

karácsony a világban
Télapó, te vagy az? (Sinterklaas és Fekete Péter Hollandiában)

 

Mi azonban itt Kelet-Közép Európában ismerjük a Télapó piszkos kis titkait. Hiszen nem lehet véletlen, hogy az egész kontinensen teljes képzavar uralkodik a karácsonyi ajándékhozók tekintetében. Így aztán a Télapó a munka jó részét könnyedén lepasszolhatja a Mikulásnak, Sinterklassnak vagy éppen a Jézuskának. A rossz gyerekeket pedig úgyis a krampuszok látogatják meg – ha jól emlékszem.

Az ajándékfelelős brigád ráadásul az ajándékozási dátumok közt is válogathat: egyes országokban már december 6-án, máshol 24-én, megint máshol 25-én kérik a házhoz szállítást. Azért így mindjárt sokkal árnyaltabb a kép.

Télapó a világban
A Télapó arra is figyel, hogy először azokat az országokat látogassa meg, ahol nem lehet alkoholos állapotban vezetni. Angliában likőrt is tesznek ki számára az emberek, de ott már nem ilyen szigorúak a szabályok.

 

Ha azonban mindez mégsem győzött meg benneteket, még mindig ott van a legkézenfekvőbb magyarázat a Télapó ténykedésére.

Ez pedig nem más, mint a varázslat. 😉

 

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

 

Sok szeretettel várlak a Facebookon is!

 

Forrás:

http://www.telegraph.co.uk/topics/christmas/6859529/Father-Christmass-Christmas-Eve-in-figures.html

http://www.telegraph.co.uk/topics/christmas/8188997/The-science-of-Christmas-Santa-Claus-his-sleigh-and-presents.html

Képek:

Sinterklaas és repülős: Wikipedia Commons

rénszarvas: maxpixel.freegreatpicture.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .