Viccesen komoly túlélőkalauz medvetámadás esetére.

medium_131634530

Igen, itt vannak újra. Száz évig felénk sem néztek, de nem olyan régen ismét érdemesnek találtak bennünket a barnamedvék arra, hogy osztozzanak velünk kis országunk erdőségein. Sajnos azonban száz év nem múlik el nyomtalanul és bizony előfordulhat, hogy akár halvány fogalmunk sincsen, hogyan kellene egymással viselkednünk – ne adj isten, mit is tegyünk mi emberek medvetámadás esetén.

 

Medvetámadás!

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy szegény barnamedvék igen ritkán támadnak emberre. A nógrádi birkák esete szomorú és már maguk a medvék is sajnálják, ami történt. A barnamedvék normál esetben békés állatok és emberrel csak akkor kerülnek összetűzésbe, ha

 • meglepik őket vagy ha
 • fenyegetve érzik magukat vagy a kicsinyüket.

 

A medve minden figyelmeztető jel nélkül támad, de a testbeszédéből olvasni lehet, ha esetleg ismered azt. Egy kis segítség: A medve, ha támad, felágaskodik, a fogait mutatja, a fejét himbálja és fújtat. De a lehajtott fej és behúzott fül is agresszióra utal. A medve sajnos nem képes megkülönböztetni az embert más állattól és a zajokat és szagokat sem érzi nagy távolságból.

A kanadai erdőjárók egybehangzó véleménye szerint a legjobb, amit tehetünk, ha egyszerűen puskával járunk túrázni. Persze a kanadai erdőjárók nem tudják, hogy itt, az EU közepén ez nem feltétlenül kifizetődő. Szóval, marad a megelőzés.

 

Megelőzés

 • Túrázzunk többen
  • 3-4 felnőtt vagy 1-2 gyermek a csapatban már általában elegendő zajt csap ahhoz, hogy a vadállatok messziről elkerüljenek bennünket – szóval vigyünk magunkkal még egy embert!

A nógrádi medvéknek már Facebook oldaluk is van. Ebből nem lesz téli alvás...

A nógrádi medvéknek már Facebook oldaluk is van. Ebből nem lesz téli alvás…

Ha már farkasszemet néztek

 • Beszélj nagyon halkan!
  • De még jobb, ha csendben maradsz.
 • Próbálj meg minél távolabb maradni az állattól
  • Értelemszerűen.
 • NE FUSS EL!
  • Ez még Usain Boltra is vonatkozik, aki a 2008-as Olimpiát is „csak” 43 km/órás átlagsebességű világcsúccsal nyerte meg. Ezzel szemben a barnamedve akár 60 km/óra sebességgel is képes futni. Hol is tartottunk? Ja, igen, ott, hogy ne fuss el.
 • Próbálj meg lassan hátrálni!
  • A barna medvék féltékenyen őrzik a területüket, ezért igyekezz lelépni onnan. Viszont ha a hátrálásod láthatóan idegesíti a medvét, azonnal állj meg. Jobb a békesség.
 • Ne ijesztd meg a medvét!
  • Próbálj meg minél kisebbnek látszani: fordulj oldalra és húzd össze magad, hogy ne érezze fenyegetve magát. Mindannyian ismerünk olyan állatokat, akik félelmükben támadnak. Na, a barnamedve is ilyen.
 • Ne nézz közvetlenül a medve szemébe, mert ez agresszív viselkedés.
  • Használd a perifériás látásod.

 

A kicsinyüket védő felnőtt állatok jelentik a legtöbb veszélyt az emberre. Éppen ezért, ha medveboccsal találkoznál, nagyon gyorsan tűnj el a környékről.

Valamilyen rejtélyes ok miatt a mesebeli medvék mindig cukik. Azért csak óvatosan!

Valamilyen rejtélyes ok miatt a mesebeli medvék mindig cukik. Azért csak óvatosan!

 

Konkrét támadás esetén

 • Vesd le magad a földre hason fekve. A kezeddel fogd át a fejed és a füled és védd a belső szerveidet. Tettesd magad halottnak és ne mozdulj. Ha nem tűnsz ehetőnek, érdekesnek vagy veszélyesnek, akkor a medve jó eséllyel előbb-utóbb rád un.
 • Ha van rajtad hátizsák, az valószínűleg segíteni fog és remélhetően egy időre lefoglalja a medvét. De erről sajnos megoszlanak a vélemények.

Tények a medvetámadásról:

 • A barnamedve két lábra ágaskodva támad, amit gyakran ideges morgás, vagy az állatkertben is megfigyelhető feszült egyhelyben topogás és a fej jobbra-balra lengetése előzi meg.
 • Barnamedve nem támad meg hat-hétnél több főből álló csoportot. Az osztálykirándulás például teljesen biztonságos.
 • A barnamedve harapása olyan erős, mint a tigrisé. Ez nem jó hír.
 • A barnamedve támadása pár percig tart (feltéve, hogy az áldozat nem áll le harcolni vele)
 • 2008-ban Észak-Kamcsatkában harminc medve megtámadott egy bányászfalut. Szerencsére hozzánk nem kamcsatkai medvék költöztek be.
 • A medvetámadások a leggyakrabban a vadászokat érintik, mivel ők csendesen mozognak és rejtőzködő színeket viselnek. Persze a vadászok könnyebben meg is védik magukat.
 • Statisztikailag a kutyák a medvéknél ötször veszélyesebbek az emberre. Bizony. Várom a felháborodott kutyák e-mailjeit.
Medvebiztos kuka...

Medvebiztos kuka…

és medvetámadás miatt lezárt út a már említett Kanadában

és medvetámadás miatt lezárt út Kanadában

 

Hasznos tárgyak:

Síp: A síp hasznos túrázási kellék, különösen, ha veszélyes vadállatok által sűrűn lakott területen haladunk (azért kis országunk ettől jelenleg igen messze áll). Ha egyedül vagy kettesben túrázunk és nem csapunk zajt, akkor nagy valószínűséggel találkozhatunk erdei állatokkal. A síp pont arra való, hogy időnként belefújva felhívjuk az állatok figyelmét a jelenlétünkre, akik így már messziről el tudnak kerülni bennünket. Erre itthon esetleg a szarvasok párzási időszakában, vagy kifejezetten a medvék által lakott részek látogatása esetén lehet szükség. Egyéb esetben inkább ne haragítsuk magunkra erdőjáró felebarátainkat.

Paprikaspray: A kiterjedt erdőségekkel és komoly vadállománnyal megáldott országokban minden outdoor boltban lehet kapni riasztó sprayet. A használata egyszerű és medvetámadás esetén megvédi az életünket. Persze csak akkor, ha jó irányból fúj a szél…

Jó hír: Annak, hogy medvetámadásban veszítsük életünket statisztikailag lényegesen kisebb az esélye, minthogy agyoncsapjon bennünket a villám. Valószínűleg ez annak az egyszerű ténynek is betudható, hogy míg villámcsapás a világ bármely pontján érhet bennünket, addig medvékkel a Földgolyó viszonylag kis részén találkozhatunk.

Milyen aranyosak... Ja, mégsem!

Milyen aranyosak… Ja, mégsem!

 

Figyelmeztetés!

Az itt leírtak a Magyarországon is előforduló barnamedvére vonatkoznak. Ha ezt az írást a kedves olvasó Észak-Amerikában (vagy Indiában, vagy Japánban) olvassa, akkor fontos tudnia, hogy a fekete medvére egy kicsit más szabályok vonatkoznak. A fekete medve (a barna medvével ellentétben) ugyanis elsősorban éhségből támad és nem mindig hatja meg, ha szerényen kihátrálunk a területéről. Éppen ezért a fekete medve támadása esetén általában egy lehetőségünk marad: fogni egy erős botot és harcolni. Ehhez sok erőt és jó szerencsét kívánok…

 

Forrás:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bear_attack

http://www.turistamagazin.hu/elfussunk-e-ha-jon-a-medve-2.html?kezd=120

photo credit: ucumari photography via photopin cc

photo credit: SandyK29 via photopincc

photo credit: mel e mo via photopincc

3 thoughts on “Vigyázz, nyomulnak a nógrádi medvék!”

 1. Az alaszkai vadászok a 10mm Auto kaliberű öntöltő pisztolyokat ajánlják medve ellen, esetleg nagy kaliberű revolvereket, de azoknak korlátozott a tárkapacitásuk, ami hátrány és nehezek. Természetesen nálunk nem lehet maroklőfegyvere a vadásznak.

 2. Kedves Gyula!
  Köszi a hozzászólást. Ez egy új helyzet mindenkinek, de úgy gondolom, hogy előbb-utóbb meg fogjuk szokni ezt a szomszédságot. Az érintett területeken pedig nagyon fontos a felkészülés. Te ezt már sikeresen elkezdted, hiszen elolvastad ezt a rendkívül hasznos írást 🙂 Jó túrázást!

 3. Ez egy nagyon hasznos bejegyzés Tünde, nagyon sokat tanultam belőle. Amúgy meg igazából a nógrádi medvék és a bükki farkasok megjelenésével vége is szakadt hosszú évek óta tartó magányos vándorlásaimnak a hegyek ösvényein. Pedig szerettem egyedül (is), mert az annyira másféle élményt ad, de most már nem merek szólóban mászkálni, és főleg nem merek éjszaka az erdőben sátrazni (ezt is kitartóan műveltem eleddig), mert nem tűnik egy életbiztosításnak. Persze azért lehet, hogy békésebb tájakat (pl Balaton-felvidék) továbbra is bevállalok egyedül 🙂 Szóval köszi az írást, ezen túl a Börzsönybe csak csapatostul megyek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .