Miskolc és környéke igenis jó hely!

Diósgyőr látképe a jó érzékkel elhelyezett panelekkel

Ahogy egyre többet kellemetlenkedik az időjárás, úgy kerülnek előtérbe a kevesebb túrázással és több nézelődéssel járó kirándulások. Nos, a frissen felújított diósgyőri vár és környéke hűvös időben is kellemes családi kikapcsolódást kínál. Tudtad például, hogy Miskolc régi belvárosa kifejezetten kellemes hely a kis kávézókkal és régi épületekkel?

diósgyőr vár

 

Diósgyőr

A nyolcszáz éves diósgyőri vár felújítása idén fejeződött be, és mit mondjak, igen jól sikerült, büszkék lehetünk rá. A gótikus várra már messziről is jó ránézni, és bemenni is érdemes, hiszen majd’ minden termében interaktív kiállítást alakítottak ki, és még télen is egymást érik a kulturális programok.

 virág oszlopvirág oszlop

Nagy Lajos, a lovagkirály

A diósgyőri várnak Nagy Lajos alakította ki a mostani impozáns formáját, ezért mindenképpen köszönet illeti. Nagy Lajos egyébként a magyar történelem egyik legellentmondásosabb és legérdekesebb uralkodója. Rendesen rászolgált a lovagkirály névre, hiszen rengeteget háborúzott és abban elég sikeres is volt. Nem volt túl jó viszont a diplomáciában. Amellett, hogy sikerült fél Európát magára haragítania, a meghódított területek megtartására és rendbetételére sohasem maradt elég energiája (a lengyelek sem kedvelték egyáltalán). Ezzel ellentétben Magyarországon hihetetlen népszerű volt, hiszen amíg Lajos máshol háborúzott, addig itthon hosszú békés időszak következett. Ráadásul, mivel rengeteg pénzre volt szüksége a hadjáratokhoz, igen jól tartotta a nemeseket, így kis országunkban mindenki boldog és elégedett volt. Furcsa.DSC_0530

Nagy Lajos halála után Diósgyőr igazi női kastély lett, hiszen a királynők jegyajándéka volt. Ez sok mindent megmagyaráz.


 virág oszlopvirág oszlop

 

Hétvégén és sűrűbb napokon jelmezes idegenvezetés és még hangulatos élőzene is van a várban. (A zenekar érthető, de elég mókás módon a várnak mindig azon részében található, ahová éppen odasüt a nap.) A sokféle tematikus kiállításnak van még néhány gyerekbetegsége, például termenként egy érintőképernyő van, ami hiába tartalmaz érdekes információkat, ha csúcsidőben alig lehet hozzáférni, valamint még a kiállított tárgyak választéka is lehetne változatosabb. Mindenesetre érezhető az igyekezet a szervezők részéről, és ez mindenképpen pozitív. A gyerekek biztosan élvezni fogják.

Sajnos nem mindenkinek jut napos hely :-(

A várral szemben lévő pici múzeumban pedig még Dérynéről is megtudhatunk néhány érdekességet.

  Vár, napsütés, ebéd - mi kell még?

 

Miskolctapolca

Miskolctapolcát leginkább a barlangfürdő miatt érdemes felkeresni, ami egy kellemes parkban található. A fürdőnek – legalábbis pesti szemmel – elég szűkös a nyitvatartási ideje (naponta 9-18 óráig), viszont cserében szombat este lehetőség van éjszakai fürdőzésre. Ez már beszéd.

A barlangfürdőtől pár perc sétára van Tapolca másik látványossága, a téli-nyári bobpálya. A gyerekek imádják, de felnőttként sem szégyen ám szánkózni egy kicsit. Ugyanitt található még egy óriási (1000 m2-es) kalandpark is, de azt legközelebb sajnos csak tavasszal nyitják ki. Puhányok vagyunk még a téli kalandparkozáshoz, na. Mi is, egyébként.

Szuper fürdő

 

Lillafüred

Miskolcra azért is megéri akár több napos kirándulást szervezni, mert a felkeresésre érdemes települések mindössze néhány perces autózásra vannak egymástól. Nincs ez másképp Lillafüreddel sem, ami a diósgyőri vártól negyedóra alatt elérhető.

Lillafüred ideális egy lájtos egyórás téli erdei sétára, ha egyébként nem vagyunk hívei a hardcore havas túráknak. Lehet gyönyörködni a kastélyszállóban és a tóban, sétálni a parkban és lángosozni – csupa kellemes elfoglaltság. Ráadásul a lillafüredi kisvasút télen is gyakran jár (vigyázat, december 13-án változik a menetrend!).

lillafüred kisvasút

 

Répáshuta

Ha ennél mégis többre vágyunk, akkor irány Tanárnö nagy kedvence, Répáshuta, ahol „igaziból” is lehet nagyokat túrázni (Répáshutáról itt olvashatsz bővebben). Erre tavaszig inkább csak akkor vállalkozzunk, ha van nálunk elég meleg ruha, elegendő élelmiszer és felkészültünk rá, hogy az erdőben négykor bizony már sötét van. Egyébként hajrá!

Az erdő minden évszakban szép

 

Ha van időnk és kedvünk – és persze nincs szétfagyva az út, erről mindenképpen tájékozódjunk – akkor visszafelé választhatjuk a mátrai hegyi utakat az uncsi autópálya helyett. Természetesen akkor éljünk ezzel a lehetőséggel, ha úgy ítéljük meg, hogy még világosban átérünk az erdőn.

Jó kirándulást! Baráti télikesztyűs kézfogással: Tanárnő

 

Miskolctapolcai kép forrása: www.hotelkitty.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .