Így lett a gyermektelen, megcsalt feleségből Franciaország anyakirálynője. Háromszor.Medici Katalin

A firenzei elitből a francia udvarba

A kis Medici Katalint a reneszánsz Európa egyik legbefolyásosabb családjába hozta az elátkozott gólya 1519. április 13-án. Azt nem tudom, hogy ez a nap éppen péntekre esett-e kedves Tanítványaim, de az biztos, hogy a családi háttere alapján Katalin akár békés boldog életet is élhetett volna. A Medici família ugyanis ebben az időben már 400 éve ott volt a firenzei elit élvonalában, mesés gazdagságuk ráadásul jelentős politikai hatalommal is járt, olyannyira, hogy a családból négyen is „érdemesnek bizonyultak” a pápaságra. Katalint a családi elvárásoknak megfelelően 14 éves korában aztán férjhez is adták a nála semmivel nem tapasztaltabb francia Henrikhez, és innentől kezdve a karrierje töretlenül felfelé ívelt, míg a magánélete kis megszakításokkal folyamatos mélyrepülésbe került.

Hogy lesz ebből happy end? Hát...
Hogy lesz ebből happy end? Hát…

 

Hol vannak az utódok?

A hét ágra szóló lakodalom után Katalin és Henrik házasélete udvarias érdektelenségben és tartós gyermektelenségben telt még sokáig. Ez azonban jó darabig egyiküket sem zavarta, különösképpen, hogy Henrik még 16 éves korában viszonyt kezdett a nála majd 20 évvel idősebb Diane de Poitiersszel, aki aztán élete végéig megmaradt a király szeretőjének. Igen, a király szeretőjének, ugyanis 1536-ban testvére váratlan halála után Henrik lett Franciaország trónjának első számú várományosa. Katalinra pedig innentől kezdve mindennél nagyobb nyomás nehezedett, hogy fiú utódokat szüljön. Azonban az első tíz (!) évben a kétségbeesett próbálkozásokat semmilyen siker nem követte, Medici Katain pedig joggal számíthatott rá, hogy az eddig sem túl sikeres házassága botrányos válással és száműzetéssel végződik majd.

Medici Katalin élete
Ez nagyon nem fair…

 

 

Egyből tíz gyerek

Pedig aztán Medici Katalin az akkori orvostudományban rejlő összes lehetőséget becsülettel végigzongorázta:

  • fogadta a férjét tehéntrágyával és szarvasaganccsal a hitvesi ágyban,
  • ivott öszvérvizeletet,
  • lyukakat fúratott férje hálószobájának plafonjába és kileste őt a szeretőjével.

De a végső sikert állítólag a Crepe Suzette nevű vaníliás narancspalacsinta hozta meg, aminek már csapodár férje sem tudott ellenállni olyannyira, hogy a következő 13 évben 10 gyermekük született. A dinasztia fennmaradása tehát biztosítottnak látszott. Persze, csak annak látszott.

Ha ti is izgalmasnak találjátok ezt a titokzatos palacsintát, akkor ennél a szimpatikus bloggerlánynál a recepttel is megismerkedhettek kedves Tanítványaim.

 

A reneszánsz legbefolyásosabb asszonya

27 év felejthető házasságot követően II. Henrik francia király halálos sebesülést szenvedett egy udvari lovagi tornán, ahol ráadásul szeretője színeiben versenyzett. Medici Katalin udvariasan ápolta a szerencsétlen uralkodót annak utolsó napjaiban, majd élete végéig le sem vette a fekete gyászruhát. Az udvarias gesztusok mellett azonban volt ideje arra is, hogy Diane de Poitierst egyszer s mindenkorra eltávolítsa az udvarból és előkészítse fiának, a 15 éves Ferencnek trónra lépését és saját régensi uralkodását, ami végül 25 évig tartott.

A_view_of_the_lists._Eglinton_Tournament.
Ha éppen nem volt háború, az urak a lovagi tornákon fitneszeztek.

 

A brutális tények

  • A franciák a mai napig Medici Katalint és népes itáliai udvartartását „hibáztatják” a konyhaművészetük „elolaszosodása” miatt. Katalinnak tulajdonítják a Crepe Suzette mellett többek között a narancsos kacsa, a villa, az articsóka, a zeller, a saláta, a brokkoli, a tészta és a parmezán betolakodását a francia konyhába.
  • Katain nem volt túl jó uralkodó. Bár a Valois házat sikerült hosszú évtizedekig hatalmon tartania, ezt azonban csak vallási háborúk sorozatával és Szent Bertalan Éjszakájának tömegmészárlásával tudta elérni.
  • Diane de Poitiers hamvainak exhumálásakor a kutatók jelentős mennyiségű aranyat találtak a konzumnő testében. Ez alátámasztja azt a szóbeszédet, miszerint folyékony aranyfőzet ivásával próbálta megőrizni szépségét és fiatalságát. Végül valószínűleg ez a bizarr bájital okozta a halálát is.
  • A Medici család mindig is híres volt a művészetek támogatásáról, nekik köszönhette többek között Leonardo da Vinci és Michelangelo is, hogy zavartalanul dolgozhatott. Medici Katalint azonban az okkultizmus sokkal jobban érdekelte holmi művészeteknél, így ő inkább az udvari jós Nostradamust halmozta el minden földi jóval.

 

Nostradamusról sok jót nem mondhatok. Tiltja a természettudományos diplomám. :-)
Nostradamusról sok jót nem mondhatok. Tiltja a természettudományos diplomám. 🙂

 

  • Diane de Poitiers és Medici Katalin anyai ágon unokatestvérek voltak. Állítólag Diane nagyon félt attól, hogy Henrik halála esetén valahogy Katalin kerülne a trónra, így aztán minden eszközzel támogatta a házaséletüket.
  • Végül Medici Katalin három fiából is francia király lett, azonban olyan rövid ideig éltek, hogy Katalin gyakorlatilag hosszú életének felében régensként uralkodott.

 

Ha tetszett az írás, szeretettel várunk a Facebookon.

 

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_de’_Medici

https://en.wikipedia.org/wiki/Diane_de_Poitiers

https://hu.wikipedia.org/wiki/Medici_Katalin_francia_kir%C3%A1lyn%C3%A9

Képek:

Történelmi alakok: Wikipedia Commons

 photo credit: More happy customers via photopin (license)

Nostradamus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .