Amikor Wilhelm Conrad Röntgen 1895-ben felfedezte a róla elnevezett sugárzárt, még fogalma sem volt, hogy száz évvel később jön majd egy művészember, aki egy eldugott angliai farmon képes lesz felépíteni egy saját röntgenlabort csak azért, hogy érdekes dolgokat fényképezzen. Wilhelm Röntgen képei még nem voltak túl művésziek, de ez nem is volt elvárás, hiszen pusztán a sugárzás felfedezése meghozta neki a világegyetem első fizikai Nobel-díját.

Röntgen kéz
Röntgen egyik első felvétele még nem művészi célokra készült.

Maciröntgen és atompajta

De ennek a bejegyzésnek most nem is ő a főhőse, hanem Nick Veasey brit fényképész, aki egy reklámfelkérés hatására ásta bele magát az ionizáló sugárzások csodálatos világába. Nick teljesen beleszerelmesedett a röntgenbe, ezért hamarosan szükség lett rá, hogy saját atompajtát építsen majdnem egy méter széles betonfalakkal és 1250 kg-os ólomajtóval, hogy megvédje magát és környezetét a röntgensugaraktól.

maci röntgen
A macihoz kicsi sugárzás is elég.

 

Egy átlagos mammográfiai röntgenfelvétel alatt az éves normál sugáradagunknak mintegy egy hatodát szenvedjük el, ez még igazán veszélytelen mennyiségnek számít. Feltéve persze, hogy nem járunk minden héten röntgenre. Nick Veasey azonban az orvosoknál jóval hosszabb ideig sugározza be az alanyait, ráadásul egy felvételt többször is megismételhet, ha arra szükség van.

Röntgen kép nő
Szegény Wilhelm, ha ezt látná…

 

Frieda, a röntgensztár

Éppen ezért új kedvenc fotósunk sajnos nem is alkalmazhat élő modelleket, hiszen azok valószínűleg nem maradnának túl sokáig élők. Nick már évek óta egy Frieda nevű csontvázzal dolgozik, esetleg egyéb alanyokkal, akik végrendelkezésükben a tudománynak (és a művészetnek) ajánlották testüket.

Nick Veasey képe
Frieda motorozik.

 

Ez is itt mind Frieda:

 

Röntgen busz
Nick Veaseyt egy egész csapat ember segíti, akik a röntgenezés után számítógépen rakják össze a képet.

 

A nagyobb tárgyakat Nick Veasey darabokra szedve fényképezi. Ezt a 700 darabból álló Boeing 747-est és a hangárt például három hónapig tartott részekben megröntgenezni egy olyan szerkezettel, amit a határon használnak a kamionok átvizsgálására.

 

Regülő röntgenkép
Nick Veaseynek jó sok ideje van fényképezni.

 

A röntgenfotóművésznek nehéz az élete. A fehérneműboltokban ugyanis gyakran néznek rá ferde szemmel, miközben ő csak a legújabb röntgenezni valót válogatja elmélyülten.

 

Bugyi röntgen
Nick ennél vadabb tárgyakat is megröntgenezett már, de ez sajnos egy tudományos blog.

 

Nick Veasey egyik legújabb munkája a legendás Mini röntgenfeltérképezése volt. Természetesen az autót is apró darabjaira szedte.

 

Röntgen Mini kép
Igen, ez is Frieda.

 

Természet a röntgengépben

Nick Veasey eddig kétszer szenvedett komolyabb sugárbalesetet. Ami azért kellemetlen, mert a dózisok egészségkárosító hatása összeadódik hosszútávon.

Írisz röntgen
Pedig olyan ártalmatlannak tűnik.

 

Kedves Nick, vigyázz magadra, mert még sok ilyen érdekes képet szeretnénk látni tőled.

 

rák röntgen képe
Ez egy rák.

 

Ha tetszett a cikk, még több érdekes tudományt találsz a Facebookon.

Forrás és képek:

http://www.thefstopmag.com/?p=609

www.nickveasey.com

http://www.ted.com/talks/nick_veasey_exposing_the_invisible_1?language=en#t-80326

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .