Családbarát, felnőtteknek szóló és extrém programok a Múzeumok Éjszakáján.

Kortars_Epiteszeti_Kozpont_Muzeumok_ejszakaja

Emlékeszem, életem első Múzeumok Éjszakájára hosszú listával készültem, sok megnézendő remek programmal és exkluzív kiállítással. Az első külvárosi helyszínt, az Aeroparkot még könnyedén abszolváltam, a Nemzeti Bank előtt kanyargó kilométerhosszú sorról azonban már kis híján szörnyülködve lepattantam. Igazán kár lett volna, mert érdekes volt a pénz története. Bevallom nektek őszintén, hogy végül a sor ignorálásának Közép-európai módszerét alkalmazva jutottam be a bankba, amire azóta is csak lesütött szemmel tudok gondolni. Hát, erre a húzásra nem vagyok büszke, arra viszont igen, hogy az eltelt években igazi profi Muzej látogató lettem. Ezeket a tapasztalatokat szeretném most megosztani veletek, kedves Tanítványaim, hogy ti már felkészülten álljatok az egyébként remek kulturális szórakozás elé.

Fontos irányelvek a programok kiválasztásánál a Múzeumok Éjszakáján:

  • Talán az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy jó néhány remek programra csak előzetes regisztrációt követően lehet bejutni. Na, hát ezekre már nem is érdemes energiát vesztegetni, ugyanis sajnos hetekkel ezelőtt betelt mindegyik. 🙁
  • A Múzeumok Éjszakájának alapgondolata az volt, hogy egyetlen karszalaggal rengeteg kiállítást lehet egy este meglátogatni. A valóság azonban az, hogy a sorban állás és az utazgatás miatt egy, maximum két programnál többet nem érdemes betervezni.
  • A Muzej legfőbb fejben tartandó igazsága, hogy a nagy múzeumok remek programjaira iszonyatosan hosszú sorban állás után lehet csak bejutni. Érdemes viszont szétnézni a kis eldugott helyek ajánlatai között, ugyanis igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk.
  • Ha mégis egy sztármúzeumot célzunk meg és még a családot is visszük, akkor sok bosszúságot megspórolhatunk azzal, ha előre készülünk uzsival, innivalóval és egymást a sorban váltani képes felnőttekkel.
  • A belépéshez szükséges karszalagot érdemes előre megvenni. A legidőtakarékosabb megoldás erre a BKV pénztár.

 

múzeumok éjszakája
Ha nem vesztek előre jegyet, lehet, hogy kétszer kell majd sorban állni.

 

Remek gyerekbarát programok

Aeropark

Fiúknak és lányoknak egyaránt izgalmas hely az ősi repülőgépek múzeuma. Ha még nem voltatok, mindenképpen érdemes ellátogatni ide, különösen, hogy a külvárosi helyszín miatt jóval kisebb a tumultus, mint a belvárban.

Rendőrmúzeum

Már 16-tól rendőrautózás, kutyás bemutatók, motor szimulátor és mindenféle rendőrségi járművek várják az érdeklődőket. Maga a paradicsom.

 

Fővárosi Állat- és Növénykert

Az Állatkertben és a régi vidámparkban rengeteg remek programra számíthatunk – ezzel sajnos azonban több száz másik embertársunk is tisztában van. A Hullámvasút titkai címmel például negyedóránként vezetett túrára indulhatunk Budapest kedvenc játékának kulisszái mögé.

Ha az Állatkertet tervezzük meglátogatni, mindenképpen készüljünk fel hosszú-hosszú-hosszú sorban állásra. (Szendvics, víz, könyv, plusz felnőttek.)

Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

A katasztrófavédelem izgalmas programokat kínál a gyerekeknek, mentőkutyákkal, tűzoltókkal, autókkal, és ilyesmikkel. Külön jófejség, hogy a mentőkutyás bemutató viszonylag korán, 17:30-kor kezdődik.

repüléstörténeti park
Repülők és egyebek – nincs is ennél izgalmasabb.

 

Felnőttbarát érdekességek

Yunus Emre Török Kulturális Intézet

Lesz itt török minden bemutató: népművészet, nyelvi érdekességek, török zene és még vezetett épületbejárás is. Mindez a Belvárosban, az Oktogon mellett.

Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola

18 órától éjfélig izgalmasan hangzó programokat szerveznek a Maglódi úton: laboratóriumi lekvár főzés, sörtúra, kísérletek és disznóvágás várja a látogatókat. Ha arra jártok, nézzetek be (és hozzatok lekvárt)!

De la Motte-Beer-palota a várban

Még sosem hallottam róla ezelőtt, de a 18. századi patikus palotája is látogatható a Múzeumok Éjszakáján, a Dísz téren. Engem különösen a patikus barokk stílusú konyhája érdekel.

múzeumok éjszakája 2015
Ők már kővé dermedtek a sok sorban állástól.

 

Öntödei gyűjtemény, 2. ker., Bem József utca

Lehet, hogy ezt az extrém programok közé kellett volna tennem, de már csak a foglalkozási ártalom miatt is vonzódom az öntödékhez. Itt ráadásul már 16:00-tól lesz kovácsfoglalkozás a gyerekeknek, 17:30-kor vicces dumaszínház, 19:00-kor kovácsbemutató, és 21:00-től kiscsoportos vezetés. Azt hiszem, megtaláltam a nekem való szombat esti szórakozást. 🙂

 

Extrém programok haladóknak:

A Múzeumok Éjszakáján valahogy a programszervezők is mintha felbátorodnának, így akár kuriózumnak számító, extrém ínyencségekre is bukkanhatunk.

  • Ugyanitt 22:00-kor Az ellenőrzés szépségei és értékei címmel Horváth Gábor főosztályvezető-helyettes előadását hallgathatják az érdeklődők.
  • Kérdezd a rabbit stand is lesz az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség összes helyszínén.
  • Női hisztéria az orvostörténelemben – Varga Benedek történész előadása 21:00-kor a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. Gondolom, ide rögtön rakhatnék is egy tizennyolcas karikát.

 

múzeumok éjszakája
Bármit is választotok, ne felejtsétek el megtenni a szükséges óvintézkedéseket!

 

Ha ezek után még mindig információra éheztek, kedves Tanítványaim, akkor az eseménynek saját applikációja is van Muzej néven. Bizony.

Jó szórakozást mindenkinek és várom a beszámolókat!

 

Még több programajánló és tudományos érdekesség vár a Facebookon.

 

Képek sorrendben:

Wikipedia Commons

pixabay.com

photo credit: It’s even worse in Europe via photopin (license)

One thought on “Tanárnő tippjei a Múzeumok Éjszakáján”

  1. Lapzárta után kaptam a tippet, hogy a Ráday gyűjteményben érdekes homokanimációs előadások lesznek, ahol ki is lehet majd próbálni egy foglalkozás keretében a rajzolást! Ha valaki arra jár, szívesen látják a szervezők. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .