Év végi pedagógus teendők, hogy jól induljon a következő tanév

1. Jegyzetelj!

Biztos kipróbáltál néhány új dolgot ebben a tanévben, amiknek egy része jól működött, néhány fogáson viszont még lehetne mit alakítani. Az is valószínű, hogy most még elég jól emlékszel, hogy mi vált be és mi nem ezek közül. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy ezek az apró ötletek a következő októberben is mind eszedbe fognak jutni. Éppen ezért azt javaslom, hogy addig üsd a jegyzetfüzetet, amíg meleg!

Fogd a tanmeneted, a jegyzeteidet vagy a tankönyvet / munkafüzetet és gondold át, hogy mely feladatok jöttek be igazán jól ebben a tanévben, és melyiken kellene alakítani egy kicsit legközelebb. Volt olyan feladat, ami túl nehéznek bizonyult? Vajon hogyan lehetne ezen változtatni? Készíts feljegyzéseket magadnak, meglátod, jövőre hálás leszel érte. Ráadásul, szinte biztos, hogy jegyzetelés közben újabb ötleteid támadnak majd.

2. Fénymásolat-tenger?

Ha használsz fénymásolatokat, akkor nagy valószínűséggel veled is előfordult már, hogy év végére elvesztetted a fonalat a sok papír között. Ha igen, itt az ideje, hogy rendszerezd magadnak a hasznosnak bizonyult fénymásolt lapokat. Az a javaslatom, hogy legalább tantárgyanként és évfolyamonként szortírozd ki őket, de ha már úgyis rendszerezel, akkor akár témakörönként is csoportosíthatod a plusz olvasmányokat és feladatokat.

Hasznos lehet még, ha cetliken emlékeztetőket is ragasztasz magadnak a lapokra, akár arról, hogy melyik témakörhöz tartozik a feladat, akár a magadnak javasolt felhasználási módokról.

3. Az online bőség zavara

Az utóbbi időben igazán belejöttünk a modern online módszerekkel történő tanításba. Bizonyára neked is tele van a laptopod mindenféle linkekkel, szemléltető videókkal és szuper tesztekkel. Persze, ha gyorsan kell valami, már egyáltalán nem biztos, hogy rögtön a megfelelő hivatkozás kerül a kezedbe.

Képzeld csak el, milyen kényelmes is lenne, ha minden hasznos linked rendszerezve a rendelkezésedre állna, akkor, amikor éppen szükséged van rá!

Ehhez az egyik legjobb módszer, ha nyitsz magadnak egy Google Tantermet, ott kedvedre csoportosíthatod a tantárgyaidhoz és az évfolyamaidhoz rendelt hivatkozásokat és fájlokat. Ráadásul a másolás funkcióval egyszerre több osztályhoz is rendelheted ugyanazokat a linkeket. Így aztán egész évben megtalálsz majd minden hasznos kiegészítő anyagot.

Csak arra figyelj, hogy minden virtuális anyagra hatványozottan igaz, hogy nem szabad pusztán egyetlen helyen tárolni őket. Sajnos az online felületek nem szoktak örökké tartani (még ha most ez nem is úgy tűnik) és ez ugyanúgy igaz a számítógépekre is. Szóval, legyen minden fontos virtuális anyagból legalább még egy helyen másolatod!

Rendszerezésre fel!


Szívesen olvasnál még tanítási tippeket? Írtam erről egy egész könyvet, nézd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .