Hétfő, szerda, szombat: három nap, három különböző eredet.

hét napjainak eredete

Az időszámításunk utáni 100-200. évben kezdett eluralkodni a káosz a hatalmasra duzzadt Római Birodalomban. Addigra ugyanis a nyolcnapos hét és az állandóan változó hónapok akkora kavarodást okoztak, hogy már senki nem tudta igazán, milyen nap is van ma. Ezen sürgősen változtatni kellett, így aztán a birodalom bölcsei a valószínűleg Közel-keleti eredetű hétnapos hét bevezetése mellett döntöttek. És ez igen jó döntésnek bizonyult.

Az eredeti elképzelés szerint a napok az akkor már ismert bolygók után kapták a nevüket: a nap napja (vasárnap), a hold napja (hétfő), a Mars napja (kedd), a Merkúr napja (szerda), a Jupiter napja (csütörtök), a Vénusz napja (péntek), és a Szaturnusz napja (szombat). Hogy a sorrend miért pont így alakult, az sajnos nem egészen világos, de a latin nyelvek néhány kivételtől eltekintve a mai napig ezt a felosztást követik.

hétfő reggel
Hát, igen.

 

Az új, egyszerűbb hétnapos rendszer nagyon tetszett a rómaiaknak és igen sikeres exportcikknek is bizonyult, ugyanis a 4. századra már az indiaiak és Kína is átvette a hétnapos hetet. Persze a római bolygónevekkel és a hozzájuk köthető római istenségekkel nem mindenki volt kibékülve, ezért aztán a napok neveit mindenki a saját ízlése szerint alakította.

A germán nyelvek is követték a rómaiak által diktált divatot, azonban ők néhány római istenséget szimbolizáló bolygónevet megváltoztattak a saját északi isteneik nevére, mert nekik így jobban tetszett. Így lett a Mars napjából Tyr, az egykezű harcos isten napja; a Merkúr napjából a fenséges és művelt Odin (vagy Wodan) napja, Jupiter napjából Thor napja, Vénusz napjából pedig az angolszász Frige termékenység istennő napja. Persze mindez még az előtt történt, hogy a kereszténység elterjedt volna az északi országokban.

a hét napjainak eredete
A művelt Odin, mindenki kedvence.

 

Az ázsiai nyelvek is jórészt hasonló logika szerint jártak el, tehát a római bolygó-istenség párokat a saját kedvenc istenségeik nevével helyettesítették.

 

És akkor jöjjön a Közép-európai találékonyság

Úgy gondoljátok kedves Tanítványaim, hogy mindez nagyon szép, de azért elég bonyolult dolog mindenféle istenek neveit keresgélni a megfelelő napokhoz? Hát bizony a szláv népek és a korabeli magyar őseink is hasonló véleményen voltak. Lássuk tehát, hogy mi hogyan oldottuk itt meg a térségben ezt a kérdést:

 

Magyar elnevezés Jelentése Ugyanez bolgárul, lengyelül, szlovákul és szlovénül
Hétfő A hét feje, vagyis az első napja. x
Kedd „Kettedik”, vagyis második. x
Szerda A hét közepe. sryada, środa, streda, Sreda
Csütörtök Negyedik. chetvărtăk, czwartek, štvrtok, Četrtek
Péntek Ötödik. petăk, piątek, piatok, Petek
Szombat Sábesz. săbota, sobota, sobota, Sobota
Vasárnap Vásárnap. x

 

Sötéttel jelöltem az ómagyar eredetű, saját készítésű szavainkat. A többit a szláv nyelvekből vettük át, kivéve a szombatot, ami sok más nyelvhez hasonlóan a zsidó sábesz (sabbát) szóból ered.

 

hét napjainak eredete
Nem tűnik mérgesnek. Azt hiszem…

 

 

Random érdekességek a hét napjairól

 

  • A szuahéliben a hét szombaton kezdődik, így jöhetett létre az az érdekes helyzet, hogy ezen a nyelven két „ötödik” nap is van: a bantuból átvett „jumatano” (szerda) és az arab eredetű „alhamisi” (csütörtök) is ötöt jelent.
  • A fehérorosz szó a vasárnapra (Нядзеля, ejtsd: nyadzelya) egyszerűen azt jelenti, hogy „nincs munka”.

kedd eredete

  • Az ó-norvégban a vasárnap jelentése: a fürdés napja (laugardagr).
  • Egy nemzetközileg elfogadott szabvány kimondja, hogy az év első hete az a hét, amelyik tartalmaz egy csütörtököt. Ennek megfelelően 2016 első hete a január 4-i hétfővel fog kezdődni, elseje, másodika és harmadika még az előző évhez fog számozódni.
  • 100-ban Plutarkhosz írt egy híres értekezést arról, hogy miért pont ebben a sorrendben következnek a római naptárban a bolygók napjai, de az írásnak csak a címe maradt fenn, maga a szöveg elveszett. Ezért aztán sajnos fogalmunk sincs.

 

a hét napjai képekben
A zölddel jelölt országokban szombaton, a kékkel jelöltekben vasárnap és a sárgákban hétfőn kezdődik a munkahét.

Ha érdekel a tudomány, szeretettel várunk a Facebookon.

 

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_the_days_of_the_week#ref_FULL.E2.98.897

https://en.wikipedia.org/wiki/Week

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_h%C3%A9t_napjai

Odin: Wikipedia Commons

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .