Tudományos tények, amiket húsz éve rosszul tudtunk.

tudományos tévhitek

A kilencvenes évek sokunk fiatalkorát jelentik, de tetszik vagy sem, már bőven a múltszázadhoz, sőt, az elmúlt évezredhez tartoznak. Hogy tovább növeljem az öregségem miatti diszkomfort érzésem, azt is elárulom, hogy bizony a tudomány is kellemetlenül sokat fejlődött azóta.

Nézzünk is pár példát, amit a kilencvenes években még teljesen másképp tanítottunk.

“Kilenc bolygó létezik”

Emlékszem, tiniként megbabonázva néztem Carl Sagan celebcsillagász videóját – kazettán, a Youtube még gondolat sem volt – aki lelkesen arról elmélkedett, hogy szerinte akár több ezer, vagy milliónyi bolygó is létezhet a Naprendszeren kívül. Ez a gondolat akkor még eléggé science fictionnak tűnt, hiszen 1992-ig mindössze kilenc ismert bolygóval büszkélkedhettünk.

1992-ben aztán sikeresen bebizonyították az első naprendszeren kívüli bolygó létezését, és ezzel át is szakadt a gát. Pontosabban nem ezzel, hanem a Kepler űrtávcső 2009-es üzembe állításával. Olyannyira, hogy a mai napig pontosan 3510 távoli exobolygót sikerült felfedeznünk.

exobolygók tudományos tények
Úgy tűnik, Carl Sagannak igaza volt. Nem hiába volt akkora sztár.

 

Szerintem ezért is bántunk olyan mostohán szegény Plútóval.

“A Plútó egy bolygó”

Szegény Plútó egészen 2006. augusztus 24-ig jó volt bolygónak, azonban ahogy az űrtudomány fejlődése dicsőséget hozott a bolygókutató csillagászoknak, úgy fosztotta meg kilencedik bolygónkat a „bolygó” címtől. Történt ugyanis, hogy egy baljós napon a Kuiper-övben felfedezték az Erist, ami a Plútónál is nagyobb égitestnek bizonyult. A Nemzetközi Csillagászati Unió pedig úgy gondolta, hogy ideje új szabályokat hozni, mielőtt ez az egész naprendszeres bolygó ügy teljesen elharapódzik.

Így aztán a Plútót visszasorolták a törpebolygók közé – ráadásul még ott sem ő a legnagyobb, hiszen az Eris nála is túltesz. :-/

i love pluto
A Plútó népszerűsége sokat nőtt az elmúlt tíz évben.

 

“A dinoszauruszok egy óriási vulkán miatt haltak ki.”

A nyolcvanas években (szinte már az őskor) vált népszerűvé az elmélet, miszerint egy óriás szupervulkán kitörése pusztíthatta el a Földön addig oly sikeres dinoszauruszokat. Ma is szinte látom magam előtt szegény dinókat, ahogy a mindent beterítő sötétségtől és füsttől évekig fulladoznak.

1991-ben aztán a tudósok megtalálták azt a 65 millió éves krátert, ami mégis a becsapódó meteor elméletét erősítette. Ezt követően jó néhány éven keresztül a halálos meteor hívői álltak nyerésre a vulkán-szurkolókkal szemben. Manapság úgy gondoljuk, hogy a vulkanikus aktivitás és a szupermeteor akár együtt is okozhatták a dinoszauruszok pusztulását.

dinoszauruszok kihalása
Én kérek elnézést. 🙂

 

“Lehet, hogy csak a Földön van víz az egész univerzumban”

A múlt század sötét évtizedeiben úgy gondoltuk, hogy nagy valószínűséggel a mi otthonunkon van egyedül víz. Ez az elképzelés azzal a megnyugtató gondolattal társult, hogy amíg nem találunk más bolygókon vizet (ami az általunk ismert élet egyik feltétele) addig biztosan nincs is máshol élet a Földünkön kívül.

Nos, mára ezt az elképzelést is régen túlhaladtuk. A NASA nem csak a Marson, hanem a Jupiter Európa nevű holdján is talált vizet.  És ha ez még nem lenne elég, a Jupiter másik holdján, a Ganümédészen úgy tűnik, hogy egy egész óceán is van;  de azóta a  Szaturnusz is beállt a sorba az Enceladus nevű holdjával. A huszonegyedik században kiderült, hogy vízzel rendelkezni nem is olyan nagy kiváltság, mint azt a kilencvenes években gondoltuk.

Mars bolygó víz
Mars, az egyik büszke víztulajdonos

 

“A dinoszauruszok szürkészöld színű gyíkszerű lények”

Jurassic Park ide vagy oda, egyre több, különböző fajból származó lelet azt sugallja, hogy a szép színes toll teljesen normális jelenség lehetett a dinók között. A kilencvenes években azonban még szó sem volt ilyesmiről.

Az már száz éve is felmerült, hogy rokonsági kapcsolat lehet a dinoszauruszok és a madarak között, de a kilencvenes évek elejéig kellett várni az első igazán meggyőző leletekre. A Kínában előkerült első tollas dinoszauruszok aztán sikeresen bizonyították a rokonságot, ma pedig már egyenesen azt gondoljuk, hogy nagyon sok más dinófaj is rendelkezhetett tollakkal.

t-rex
Az uncsi gyíkszerű T-rexek kora lejárt.

 

Ez a viszonylag új elmélet még nem szivárgott át a popkultúrába, de próbálom elképzelni a Jurassic sorozat következő epizódját pávatollas T-rexekkel.

 

Még több tudomány vár a Facebookon.

Forrás:

A kilencvenes évek

http://news.nationalgeographic.com/news/2014/07/140724-feathered-siberia-dinosaur-scales-science/

https://www.buzzfeed.com/natashaumer/science-facts-you-might-have-believed-in-the-90s?utm_term=.php1XGXvr#.sfAbwownk

Képek: Wikipedia Commons és Facebook/ScienceDump

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .