Tudományosan bizonyított random tények, amiket még nem hallottál.

tudományos tények

1. Kelet-Kínában 2011-ben mintegy 110 hektárnyi területen sorra felrobbantak az ott termesztett görögdinnyék. Lehet, hogy kevesebbet kellett volna használni a fenuron nevű növekedésserkentőből…

2. Sikerült a tudósoknak Tequilából  igazi ici-pici gyémántokat előállítani, mert ideális benne a szén- és a hidrogénatomok aránya. Természetesen ez a remek kis kutatás rögtön ki is érdemelte a következő évi citrom Nobelt.

tequila
Tequilakristályok mikroszkóp alatt. Nagy lehetőség van bennük.

Kép forrása itt.

3. Néhány évvel ezelőtt mintegy 30.000 sárga gumikacsa és egyéb gyerekjáték borult a tengerbe egy baleset során. A játékok azóta is segítenek a tudósoknak a tengeráramlások tanulmányozásában. És ez színtiszta tudomány. 🙂

4. Az arzénra nagyon pici mennyiségben, de szüksége van az emberi szervezetnek. A dohányosok, és azok, akik sok tengeri halat fogyasztanak, jobban bírják az arzént, mert a szervezetük kis mértékben hozzászokik a terheléshez.

5. A Marson nem ritka a kék naplemente.

mars naplementeKép forrása itt.

6. A legtöbb szúnyogriasztó nem is riaszt. Egyszerűen blokkolják a rovarok szagérzékelését, így azok aztán észre sem vesznek.

7. A Nemzetközi Űrállomás 35.000 km/órás sebességgel repül. Ez azt jelenti, hogy az űrhajósok átlagosan 45 percenként gyönyörködhetnek egy napkeltében vagy naplementében.

föld az űrből
Ez egy mozgókép, ha rákattintasz.

8. Az emberek nem tudnak egyszerre nyelni és levegőt venni.

9. A Repository for Germinal Choice nevű spermabank kizárólag Nobel-díjasok és olimpikonok örökítő anyagát gyűjti. Természetesen nekik is van már citrom Nobel-díjuk. 🙂

10. Így birkózik meg egy sikló a kerítés okozta kihívásokkal:

érdekes tudományKép forrása itt.

11. A galambok némi képzés után képesek megkülönböztetni Monet és Picasso képeit.

12. Létezik egy algafajta, ami teknősök hátán él. A neve Basicladia.

teknős
A legmókásabb alga.

Kép forrása itt.

13. A liftzenének is nevezett pop hallgatása bizonyítottan jótékony hatással van az immunrendszerre és segít megelőzni a megfázást. Kár, hogy kevesen tudják sokáig elviselni.

14. A Szaturnusz Északi-sarka hatszögletű. Ez mennyire menő már.

szaturnusz északi-sarkKép forrása itt.

15. A hirosimai atombomba ötvenedik évfordulóján Francia ország kísérleti atomrobbantást hajtott végre a Csendes-óceánon. Ez viszont egyáltalán nem menő.

16. A NASA tudósainak sikerült lefényképezniük a sugárhajtású repülőgép által keltett lökéshullámokat. Ja, és mindezt egy százéves fényképező technológiával:

érdekes tudományKép forrása itt.

17. Létezik egy szoftver, a PowSense, ami észleli, ha egy macska mászik keresztül a billentyűzeten, és azonnal lezárja a számítógépet.

18. A későn fekvő emberek sokkal inkább hajlamosabbak az önimádatra és a manipulatív viselkedésre, mint a korán kelők. A pszichopaták között is több az éjjeli bagoly. Hmm…

tudományos képekKép forrása itt.

Ha tetszett az írás, még több érdekességet találsz nálunk a Facebookon.

Forrás:

http://phys.org/news/2008-11-scientists-tequila-diamonds.html

http://www.improbable.com/ig/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .