Kié volt az első magyar nyelvű honlap – és más érdekességek.

internet története

A BuzzFeeden akadtam egy internettörténeti írásra és ez adta az ötletet, hogy egy kicsit utána nézzek a magyar internet kezdeteinek is. Ha van tudomásotok még több elsőről, kérem írjátok meg, érdekel.

 

Az első YouTube videó

Jawed Karim, a YouTube egyik társalapítója töltötte fel az első klippet a videó megosztóra 2005. április 23-án. A pár másodperces felvétel címe: Én az állatkertben (Me at the zoo) és arról szól, hogy az elefántoknak nagyon nagy ormányuk van. Ettől függetlenül már 30.000.000-an látták, ami valószínűleg azért van, mert az emberek szeretnek muzeális értékeket nézegetni.

 

Sajnos semmilyen nyomot nem találtam arról, hogy mi lehetett az első magyar nyelvű videó a YouTube-on. Valószínűleg senki sem tudja. 🙁

 

Az első magyar önkormányzati weboldal

Az első városi weboldalt Csorna város készítette és már egész profinak mondható.

első magyar weboldal
Az új honlapon bezzeg már webkamera is van.

 

Az első kép a neten

Amikor a Les Horribles Cernettes rock együttes 1992-ben felkérést kapott Tim Berners-Lee-től, hogy vegyenek részt egy CERN projektben, még nem sejthették, hogy az ő fényképük lesz majd az első internetre feltöltött kép.

első kép a neten
Az együttes tagjai mind a CERN munkatársai voltak.

 

Tim Berners-Lee-t ma a World Wide Web (www) alapítójaként és a HTML kifejlesztőjeként tiszteljük. Jelenleg egy óriási konzorcium vezetője, ami az internet minőségének javításával foglalkozik.

 

Az első magyar kereső

Az első magyar nyelvű kereső Heuréka néven indult 1997-ben és ma már sajnos híre-hamva sincs. Én olyan öreg vagyok, hogy simán emlékszem rá. 🙂

heureka.hu
És ez még az AltaVizsla előtt volt.

Kép forrása itt.

 

Az első Instagram kép

Kevin Systrom, az Instagram egyik alapítója egy mexikói gyorsétterem előtt készítette ezt a felvételt, ami később az első instás fotó lett.

első kép az Instagramon
Az instás fotók stílusa azóta sem sokat változott. 😉

 

Az első weblap

Tim Berners-Lee-nek a world wide web kifejlesztésekor támadt az ötlete, hogy hasznos lenne egyetlen helyen összegyűjteni az internet használatát segítő információkat. Így született meg az első weboldal, ami viszont még igen távol áll a mai kacsalábon forgó Flash csodáktól.

első weboldal
Egyszerű de nagyszerű.

 

Az első magyar honlap

A történelem első magyar honlapját ki más is készítette volna, mint a Budapesti Műszaki Egyetem. A http://www.fsz.bme.hu ma is él és virul, de már inkább csak nosztalgikus célokat szolgál.

www.fsz.bme.hu
Amikor még a tartalom volt a lényeg és nem a forma.

 

Az első .com regisztráció

Az első .com-os honlapot 1985-ben regisztrálta egy amerikai számítógépgyártó cég symbolics.com címen. Bár a cég régen megszűnt, a honlap ma is él, a nyitólapon látható ablakokra kattintva mindenféle érdekes adatot olvashatunk az internet fejlődéséről.

www.symbolics.com
A tulajdonos ma az oldalon megjelenő hirdetésekből próbál bevételt szerezni.

 

Az első magyar domain regisztráció

Az első .hu regisztráció ehhez képest viszonylag későn, 1991. október 7-én lett bejegyezve. A sztaki.hu a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének honlapja a mai napig működik.

első magyar domain
Az ő fejlesztésük a sztaki szótár is.

 

Az első eBayen eladott tárgy

1995-ben az eBayt még AuctionWebnek hívták, amikor próbaképpen ezt a hibás lézertollat kínálták eladásra a cég tulajdonosai. Mindenki legnagyobb meglepetésére a toll hamarosan el is kelt 14,83 $-ért. És hogy ki vette meg? Egy hibás lézertollakat gyűjtő gyűjtő.

internetes elsők
Szép.

 

Az első e-mail

Ray Tomlinson, az e-mail és a @ feltalálója 1971-ben több elektronikus üzenetet is küldött saját magának az egyik számítógépéről a másikra. Sajnos hősünk nem volt tisztában a tudománytörténeti pillanat jelentőségével, ezért nem is jegyezte meg az e-mailek tartalmát. Nagy valószínűséggel valami ilyesmi állhatott bennük:

első email
Szerintem én is valami hasonlót írtam volna.

 

És hogy kié volt az első Facebook profil? Ez nem is lehet kérdés…

első Facebook profil
Természetesen a főnöké. 🙂

 

 

Szereted a tudományos érdekességeket? Csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Magyar netes elsők forrása:

http://webisztan.blog.hu/2010/03/09/kik_mik_voltak_az_elsok_a_magyar_weben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .