Egy angoltanár tapasztalatai

gyerekangol

„A lányomat ovis kora óta járatom a nagynevű angol tanfolyamra. Minden nap egy órát kell hallgatni a CD-t, amit már nehezen viselek, ráadásul a gyerek is megunja. Szeretnék neki mindent megadni, de teljesen kikészít ez az egész. Mit tegyek?” Kérdezi Anett, a harmincas éveiben járó anyuka.

A gyerekdalok végeláthatatlan ismételgetésén alapuló híres nyelvtanfolyam sok szülő béketűrését teszi próbára évről-évre. A gyerek angol hatalmas biznisz, pedig a mai diákok az érettségiig kötelezően legalább kilenc éven keresztül tanulják a nyelvet az iskolában. Miért érezzük mégis úgy, hogy a kicsiknek már az oviban szótanulással kell foglalatoskodniuk?

Nézzünk magunkba: az ősfrusztráció

A mai szülőknek, vagyis a rendszerváltás-környéki generációnak jellemzően két alapélménye kötődik a nyelvtanuláshoz. Az egyik, hogy aki nem beszél nyelveket, az könyörtelenül hátrányba kerül újra és újra, az élet minden területén, beleértve a továbbtanulást, a munkahelyet és a kikapcsolódást is. A másik közös alapélményünk, hogy „Úristen, én mit összeszenvedtem a nyelvtanulással!” A pánik és az elhatározás, hogy mindettől megkíméljük a gyerekeinket aztán könnyen szélesre tárja a pénztárcánkat a legújabb csilivili angol tanfolyam előtt. De mielőtt kiadnánk azokat az ezreseket, nézzünk egy kicsit a felszín mögé:

gyerekangol
Úristen, mennyit szenvedtem annak idején az angol tanulással…

A mentség

A mai szülők gyerekkorában az angol nyelv még egyáltalán nem volt az átlagember mindennapi életének része. Turistát legfeljebb a Balcsin láttunk, utazni ritkán lehetett, nem is igazán értettük, minek ennyi energiát fektetni egy másik nyelvbe, amikor itt a mi „különlegesengyönyörűszépésnehéz” anyanyelvünk. (Talán ismerős lehet a nyolcvanas évek bölcsessége, miszerint „Miért én tanuljak más nyelvet? Tanuljon meg MAGYARUL az, aki idejön.”)

Szóval idegen nyelvet már a szüleink sem nagyon beszéltek, de mi tanulhattunk angolt (németet) egy kicsit még kezdetleges tankönyvekből, nagy valószínűséggel olyan tanártól, aki talán csak pár hónappal korábban tette le a könnyített nyelvvizsgát (emlékezzünk csak a kilencvenes évek nagy orosztanár-átképzési hullámára). Ez azért sokat ad a szenvedés-faktorhoz. De mi rendületlenül úsztunk tovább a háborgó tengeren, mert muszáj volt.

Tehát egy kicsit megnyugodhatunk, mert a mai szülők generációjának bőven van mentsége arra, hogy miért is nem tudunk igazán jól angolul. Egy biztos: nem azért, mert nem jártunk baba angolra.

A mai gyerekeknek az itt felsorolt kihívásokkal már szerencsére nem kell szembenézniük, hiszen a huszonegyedik században tényleg a csapból is az angol nyelv folyik.

De nem akarok igazságtalan lenni a gyerektanfolyamokkal, ezért nézzük meg őket is egy kicsit közelebbről:

gyerekangol
Manapság már a csapból is az angol nyelv folyik.

Mi történik egy gyerek angol foglalkozáson?

A gyerekek a tanító vezetésével dalokat és mondókákat tanulnak a célnyelven, valamint nyelvi játékokat játszanak. És mivel kisgyerekekről beszélünk, akik még nem, vagy csak alig tudnak olvasni, ez így is van jól.

 

Mire jó mindez?

  • A gyerek nyelvtanfolyamok elvitathatatlan előnye, hogy a gyerekek még fogékony korukban megszokják az idegen nyelv hanglejtését és ettől a kiejtésük a későbbiekben is összehasonlíthatatlanul jobb lesz, mint azoknak, akik nem jártak különórára. Hogy miért? Létezik egy érdekes elmélet, miszerint a felnőtt nyelvtanulóknak azért rosszabb a kiejtésük, mert az egójuk nem engedi, hogy teljesen átvegyék az anyanyelvi beszédmódot és ezzel beolvadjanak az idegen kultúrába. Az akcentus tulajdonképpen üzenetet közvetít a világnak, hogy nézd, tudok angolul, de nem vagyok ám angol. Egy gyereket ilyen magasztos hátsó szándékok még nem befolyásolnak.
  • Ha kedves a tanító és kellemes a környezet, akkor gyermekünk jó eséllyel pozitív élményeket fog kötni a nyelvtanuláshoz (nem úgy, mint mi 🙂 ). Ez fontos szempont, amire később, a valós tanulási folyamatban nagy szüksége lesz.
gyerek angol
Itt is sokat számít a tanár személye.

És mire biztosan nem jó?

  • Tény, hogy a foglalkozásokon a gyerekek szavakat is megjegyeznek, jellemzően a színeket, a családtagok megnevezését, állatneveket; összesen kb. 50-150 szót. Nem akarlak elkeseríteni, de egy hatékony tanulási stratégiával rendelkező középiskolás ennyi szót egy-két nap alatt tanul meg.
  • Az előző példából is látható, hogy az ovi angoltól a gyermekünk nem lesz sokkal előrébb, amikor elkezdődik az iskolai nyelvtanítás. Ennek az oka, hogy biztos írás-olvasás tudással már fénysebességnyivel gyorsabban lehet nyelvet tanulni, mint nélküle.
  • Sajnos hiába van az ovi angol és a különórák, a kisgyermek ettől biztosan nem fog „beszélni” angolul. De egyébként se várjuk a gyerektől, hogy angolul produkáljon olyan dolgokat, amiket magyarul nem csinál. Például hiába számítunk rá, hogy külföldön rendeljen az étteremben, vagy csevegjen az eladóval, ha ez itthon sohasem fordul elő.

 

És a tanulság? Az bizonyos, hogy a gyerek angolnak van haszna, azonban ez a haszon gyakran teljesen más, mint amire a szülők számítanak. Hogy megérik-e ezek a várható eredmények a befektetett pénzt és energiát, azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Természetesen más helyzet, ha ez az egyetlen elérhető foglalkozás a környéken és a gyermek minden barátja oda jár, és más, ha az ötvenedik drága különóráról kell dönteni.

 

Képek:

photo credit: the measure of mike via photopin cc

photo credit: cindiann via photopincc
photo credit:
jovike via photopincc

photo credit: Ian D. Keating via photopin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .