A török várkapitány, akit bálványoztak a magyar huszárok. És mindezt úgy, hogy a német császár volt a keresztapja. Élni tudni kell!

Csonka bég

Hát, Csonka bég sem panaszkodhatott arra, hogy unalmas időkben élt volna, kedves Tanítványaim. A kis Mehmet Çolak a mai Bosznia területén született 400 évvel ezelőtt, ahol ősei valaha keresztényként tengették napjaikat. Azonban a Török Birodalom előretörésével a család úgy találta, hogy mindenkinek jobb lesz, ha a békesség kedvéért ők is muzulmán hitre térnek. Mehmet tehát már hithű muzulmánként látta meg a napvilágot és a kezdetektől fogva sejteni lehetett, hogy óriási karrier vár rá. Ha másért nem, hát azért, mert rokonai négyévesen a távoli és egzotikus Magyarországra küldték tanulni.

Csonka bég ígéretes karrierje

A tehetséges gyereket rögtön pártfogásába vette a budai pasa és Mehmet hamarosan kisebb hírnevet szerzett magának remek lovagló és kardforgató képességeivel. Az új hazáját is hamar megkedvelte, szpáhiként nem csak a háborúkban jeleskedett, hanem Vác környékén saját faluja és „magyar módra” kialakított takaros gazdasága is volt szőlővel, mindennel. Mi kell még? Bár a bal kézfejét elvesztette a sok csata valamelyikében, Csonka bég nyert cserébe egy szép fiatal feleséget, egy vasgyúró kisfiút és a ranglétra következő fokán már a Nógrádi vár kapitánysága is megtalálta. Egy rövid történelmi pillanatig minden tökéletesnek látszott.

Nógrádi vár
A nógrádi vár az öregtorony romjaival. Erre még visszatérünk.

De. A 17. századi Magyarországon mindenki érezte a változás szelét. Az ország maradványaiért a felszínen is dúltak a Habsburgok és a törökök közti fegyveres harcok, a háttérben viszont, ha lehet még hevesebb politikai csatározások zajlottak. A törökök és a magyarok között is köztiszteletnek örvendő, és mindkét nyelvet remekül beszélő Csonka bég a diplomáciai tárgyalások sűrűjében találta magát és kiválóan alkalmasnak is bizonyult a feladatra. Mehmet komolyan összebarátkozott a nagy hatalmú Thököly Imrével és mélyen meg volt róla győződve, hogy a magyarok és a törökök egymás baráti támogatásával majd egyszer s mindenkorra kiűzik a gonosz Habsburgokat a sokat szenvedett muzulmán-barát országból (ez lenne Magyarország, ugye).

Árulás, háború és 🙁

Képzelhetitek Csonka bég csalódottságát kedves Tanítványaim, amikor szembesült vele, hogy a török-magyar közös paradicsomból bizony mégsem lesz semmi. Így amikor már szorult a hurok az Oszmán Birodalom nyaka körül, Csonka bég is behúzódott Budára, hogy régi pártfogója, a budai pasa segítségére siessen a mindent eldöntő ostrom során, amíg csak végleg menthetetlenné nem vált a helyzet.

Mehmed szerencséjére jól ismerte a magyar szokásjogot és tudta, hogy ha a magyaroknak adja meg magát, akkor egyenesen a király fogságába kerül – és abban a pillanatban ez látszott a legokosabb megoldásnak.

Buda ostroma
Csonka bég súlyosan megsebesült Buda ostrománál.

Egy új élet

A legtöbb történetben eljön az a pont, amikor nem tudni, hogyan lesz ebből az összeomlásból valaha még happy end. Csonka bég életében ez volt az a pillanat. Nem elég, hogy Buda ostromakor súlyosan megsebesült és az ellenség fogságába esett, de imádott feleségét és pici fiát is elszakították tőle.

A következő pár év kemény volt hősünk számára az ellenséges birodalomban család nélkül, pénz nélkül, föld nélkül. Szerencsére, ha lassan is, de ismét fordult a történelem kereke. A spanyol örökösödési háború kirobbanásával ugyanis hirtelen ismét szükség lett minden kardforgatáshoz és a katonai tudományokhoz értő kézre, így Csonka bégre is újra rámosolygott a szerencse.

Csonka bég és fia
Csonka bég és fia, Ferenc a Vasárnapi újságban.

Visszakapta imádott családját, akikkel testületileg áttértek a keresztény hitre, és Mehmet hamarosan már két ezrednyi magyar huszár bálványozott vezetőjeként tért vissza a katonaságba. Öt évig tartott még Csonka bég dicsősége – a török birodalom után pedig immár a Habsburg birodalom is a vitéz katona lábai előtt hevert.

Érdekesség részecskék

 • Csonka bég magyar becenevét arról kapta, hogy még fiatalkorában Magyarországon harcolva elvesztette a bal kézfejét.  A későbbi családneve is a Csonka bég német áthallásából lett Czunkenberg.
 • Csonka bég a Nógrádi vár bevételével szerzett magának hírnevet. Az ő várkapitánysága idején csapott villám a vár öregtornyába, ahol a puskaport tárolták. A tapasztalt kapitány tudta, hogy nem érdemes a romok eltakarítására költeni, inkább elhagyta a Nógrádi várat, amit nem is használtak többé hadászati célokra.
 • Csonka bég és családja tíz évvel az elfogásuk után tért keresztény hitre. Ez nem ment túl nehezen, mivel a korabeli muzulmán szokásokkal ellentétben Mehmednek csak egy felesége volt. A nála 21 évvel fiatalabb híresen szép asszonyt Csonka bég saját elmondása szerint igen nagyon szerette.
Csonka bég családi címere
Amikor Ferencből báró lett, az új nemesi címerbe apja levágott karját is belerajzoltatta.

 

 • Amíg ismét be nem indult a családfő karrierje, a Czunkenberg família vagyontalannak számított. Még a gyermek Ferenc taníttatását is a császári udvar állta.
 • Báró Czunkenberg Ferencből apja nyomdokain haladva szintén elismert huszárkapitány vált. Sajnos az alezredesi rangig jutó Ferencnek nem született gyermeke, így a vagyona visszaszállt a kincstárra. A végakarata szerint Bécsújhelyen templomot építettek a hagyatékából, itt a mai napig megemlékeznek a rövid életű Czunkenberg család történetéről.

Ha tetszett az írás, gyere a Facebookra!

 

Forrás:

Vasárnapi Újság

és már nem is emlékszem, annyi mindent összeolvastam róla

2 thoughts on “Az elfeledett török hőst imádták a magyarok”

 1. Csonka bég török nevének kezdőhangja egy cs, s így írandó Mehmet Çolak. a farkinca nélküli c ejtése dzs.

  üdvözlettel

  1. Kedves youhajda!
   Köszönöm az infót. Mindjárt keresek is ilyen karaktert a billentyűzetemen.
   Üdv
   Tanárnő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .