A túrázó tanárok megmutatják.

külföldi túrák olcsón

Pedagógusok által kipróbált szimpatikus és szomszédos országok ár szerint csökkenő sorrendben.

 

1. A birodalom hegyei: Ausztria

Ausztriáról a legtöbb embernek nem feltétlenül a családi nyaralás jut először eszébe, pedig az osztrák hegyeket nem csak síelésre találták ki. Nálunk például a család egyetlen tagja sem űzi ezt a népszerű sportot, azonban remekül ki tudjuk használni, hogy a téli forgalmas sí-időszak után itt a nyár számít viszonylagos uborkaszezonnak – és ez a szállásárakban is remekül látszik.

 

Ausztriai előnyök

 • Ausztriában rengeteg olyan, játékokkal telepakolt rövid túraútvonal létezik, amivel még a legnagyobb csillámpóni rajongót is az erdőbe lehet csábítani. És ezek között bizony szép számmal vannak ingyenesek is.
ausztriai kirándulás
Osztrák barátaink nagyon értenek a gyerekek szórakoztatásához.

 

 • Az ausztriai erdők rendkívül civilizáltak. A tisztaság alap, a túraútvonalak szépen ki vannak építve, ott találjuk őket, ahol a térkép alapján lenniük kell és úgy általában minden nagyon rendben van.

 

 • Érdemes utánanézni a helyi kedvezményeknek. A Karintia-kártyával például több felvonó is ingyenesen igénybe vehető és többnapos utazás esetén valóban megérheti kiváltani.

 

 • A Schneberg Soprontól egy óra alatt elérhető, bár a Grossglocknerhez 5-6 órát is autózni kell.
Grossglockner Ausztria
A kicsik akár nyáron is ugrálhatnak a hóban.

 

Ausztria: a sötét oldal

 • Az osztrák túrakedvelők a szlovénekhez hasonlóan számomra embertelenül korai órákban kezdik a túrázást. Ez azt is jelenti, hogy egy rendes ausztriai erdőben 17 óra után már leginkább csak hibbant magyar kirándulókkal találkozhatunk. De a legnagyobb gond az, hogy a hütték többsége is lehúzza a redőnyt 18 óra környékén.

 

 • Hát hogy is mondjam… Persze, én is szívesen megeszek néha egy jó sült kolbászt. A baj az, hogy a legtöbb vidéki étkezde nem nagyon jut túl a kolbász – rántott hús – szalonnás nokedli hármasán, és ez bizony egy pár nap után már igénybe veszi az embert. Én akkor már inkább a májkrémre szavazok.

ausztriai kirándulás
Kinek? Kezdőknek, nehezen mozgóknak, kisgyerekeseknek és a civilizáció rajongóinak.

 

2. Minden együtt: Szlovénia

Bevallom, egy kicsit elfogult vagyok, ugyanis Szlovéniába (is) már az első alkalommal beleszerettem. Az egész országon megmutatkozik Ausztria közelsége és ez nem csak a rádión is hallgatható szlovén nyelvű sramlizenére vonatkozik. A sógorok rendszeretete azonban itt már érezhetően keveredik egy kis Közép-európai vadromantikával. Szlovénia pici ország, pici hegyvidékes résszel, pici tengerparttal és sok helyi legendával.

Szlovéniai kirándulás
Szlovénia tele van első világháborús magyar vonatkozású emlékekkel.

 

Szlovénia: előnyök

 • KAJA! A szlovén konyha néhány ponton emlékeztet a miénkre, de a török hódoltság hiánya miatt áthatja a teljes paprikamentesség. Én szeretem a pirospaprikát. De nem hiányzott még egy kicsit sem.

 

 • A szlovénok tényleg jó fejek. Simán megvendégelnek az erdő közepén, és jelen van a jól ismert nagy Közép-európai pálinkatukmálás is. Egy dolog (nem) hiányzott: senki nem akart átvágni még egyszer sem. Nem éreztem soha, hogy számolgatnom kellene a visszajárót a boltban (lásd: Lengyelország).
Szlovénia túra
Kell ennél több?

 

Szlovénia: a sötét oldal

 • Szlovén barátainknak észrevehetően jobban megy a túrázás, mint az átlagos hazánkfiának. Ez mondjuk nyilván nem meglepő, hiszen a nagy nemzeti csúcs, a Triglav a mi Kékesünknél majdnem háromszor magasabb. Ez viszont azt is jelenti, hogy az útvonalak magyar szemmel nézve meglepően nehezek lehetnek. Ezt vegyük számításba.

 

 • A KAJA! pontban vázoltak miatt Szlovéniában nem olyan egyszerű spórolni, főleg, ha hozzám hasonlóan szeretitek a finom ételeket. Ami még sokba kerül, az a nevezetességek környékén való parkolás. A szlovén tengerpart pedig valószínűleg a picisége miatt sajnos kifejezetten drága.

 

 • A tea. A tea szörnyű.
Szlovéniai túra
Kinek? Aki szereti a szépet.

 

3. Optimális kiruccanás: Szlovákia

Én már „annakidején” is megfordultam egy párszor északi szomszédunknál, úgyhogy jó érzéssel tölt el azt mondanom, hogy Szlovákia egészen jó hely lett. A Magas-Tátra nincs vészesen messze, a túraútvonalak rendben vannak és még a gasztro forradalom szele is érezhető a szelesebb helyeken. Rövidebb, hétvégi kiruccanásokhoz ideális.

Szlovákia túra
Magyar gulyás (pörkölt) és szegedi gulyás (székelykáposzta) az étlapon.

 

Szlovákia: előnyök

 • Szlovákia kifejezetten költségkímélő választásnak számít az itt felsorolt országok között. A szállás olcsó, az étel sem drága, és mivel szeretett vezetőink sem sietnek, hogy autópályával erősítsék az országaink közti baráti viszonyt, ezért annak a díjával sem kell számolnunk.

 

 • A nagy kiránduló központok jól megközelíthetők busszal és vonattal is. A késői túrázók is számíthatnak este nyolc utáni járatokra. Autóval pedig szűk négy óra alatt még a Magas-Tátra is elérhető.

 

 • Pozsony az északi országrészből tökéletes célpontja az egynapos kirándulásoknak is. Sok magyar emlékhely van a városban, ami megbékélt a történelmével.
Szlovákiai kirándulás
Telgartnál az útszéli árusoktól a magyar árak feléért is kapható áfonya, erdei gomba és minden földi jó.

 

Szlovákia: a sötét oldal

 • A változás szele láthatóan jóval erősebben fúj a Tátrában és a fővárosban. A déli és a középső vidékeken néhol maradhattak szélcsendes zugok is…

 

 • A besztercebányai régiót még átutazás szempontjából is érdemes egyelőre elkerülni. Bár a Tátrában és Pozsonyban még semmilyen problémánk nem volt, ezen a részen egyes rendőrök észrevehetően érzékenyen reagálnak a külföldi rendszám táblára. Autópályás, civil kocsis, leszorítós módszer. Érdemes nagyítóval figyelni a lakott területet jelző táblákat.
Szlovákia
Kinek? Túrázóknak.

 

4. A haver: Lengyelország

Lengyelország nagy meglepetés volt. Először akkor, amikor rájöttem, hogy nincs is messze. Másodszor, amikor szembesültem vele, hogy tényleg imádnak bennünket. És harmadszor, amikor bementem egy étterembe…

Lengyelországi túra
Na, ki találja meg a turista utat a képen?

 

Lengyelország: előnyök

 • A Tátra északi része átnyúlik lengyel területre, úgyhogy ha addig hajlandóak vagyunk eldöcögni, akkor Zakopane onnan már tényleg csak egy ugrás. A kedvelt kirándulóhely Budapestről busszal is könnyen, és viszonylag olcsón megközelíthető.

 

 • M i n d e n  n a g y o n  f i n o m.

 

 • Zakopane egy turista paradicsom, viszont számomra döbbenetes módon szinte csak lengyelek járnak oda. Ők viszont hozzánk hasonlóan imádnak enni és bulizni és ezt itt mind lehet. Mulatós-táncos élőzene, sültek, szuvenír, amit akartok.
Zakopane Lengyelország
A zakopanei jellegzetes házak stílusát egy helyi építész találta ki. Nem a népművészet termékei.

 

 • Lengyelország olcsó. Olcsó az étel, olcsó a taxi, így még az sem fáj túlságosan, ha lengyel barátaink átráznak néhány zlotyval.

 

 • A lengyelek tényleg szeretik a magyarokat. Ha a közeli Krakkót is meglátogatjuk, akkor számos magyar származású, nagy becsben tartott lengyel hősi emlékkel is találkozhatunk. Krakkóhoz kötődik például Árpád-házi Szent Kinga is, Lengyelország magyar védőszentje.

 

Lengyelország: a sötét oldal

 • Krakkóban minden múzeum nagyon korán bezár és az odavezető úton állandóan dugók vannak. Azt hiszem, ennyi.
Lengyelország kirándulás
Kinek? Magyaroknak.

Ha tetszett a bejegyzés, sok szeretettel várlak a Facebookon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .